Als stappen wat minder vlot gaat, is ondersteuning vaak een noodzaak. Een verminderde mobiliteit mag geen reden zijn om niet meer buiten te komen. Wandelen en stappen is en blijft goed voor de gezondheid. Als een looprek of rollator nog niet aan de orde van de dag is, kan je kiezen voor een wandelstok.

Door op een wandelstok te steunen, verminder je de belasting op je enkels, knieën en rug. Een wandelstok zorgt ook voor een goede balans tijdens het stappen, waardoor je je vaak veiliger en zekerder voelt.

Wandelstok

In het begin is het wat wennen om met een wandelstok te stappen. Als je nog niet lang een wandelstok gebruikt, kan het gebeuren dat je aanvankelijk wat last hebt van spierpijn. Dat is normaal en van tijdelijke aard, omdat je een paar spieren belast die je niet gebruikt als je zonder wandelstok stapt. 

soorten wandelstokken

Je hebt de keuze tussen een plooibare of niet-plooibare wandelstok, een wandelstok-paraplu of een wandelstok met zitje. 

plooibare wandelstok

 • Een plooibare wandelstok kan je in hoogte verstellen tot ongeveer 90 cm. Het grote voordeel is dat je hem moeiteloos kan plooien en openvouwen. Dat maakt het ook gemakkelijk om hem mee te nemen in de wagen.

 • De lichte wandelstok is opvouwbaar in vier of vijf delen. Het gemiddeld gewicht ligt tussen 260 en 380 gram. Een schroefring zorgt ervoor dat je stok minder gaat tikken als je hem op de grond neerzet.

 • Er bestaan stijlvolle, fleurige plooibare wandelstokken.

 • Het gemiddeld maximumgewicht dat een wandelstok kan dragen is 125 kg. Als je meer weegt, kies je best voor een looprek of rollator.
   

niet-plooibare wandelstok

 • Een niet-plooibare wandelstok bestaat uit twee delen die je met een schroefring aan elkaar kan bevestigen.

 • De wandelstok kan je in hoogte verstellen tussen 78 en 101 cm.

 • De meest courante kleuren zijn zwart of gespikkeld grijs, steeds kwalitatief gelakt.

 • Er bestaan ook stijlvolle houten en meerkleurige vaste wandelstokken.

 • Het gemiddeld maximumgewicht dat een wandelstok kan dragen is 125 kg. Als je meer weegt, kies je best voor een looprek of rollator.
   

wandelstok-paraplu

wandelstok met zitje

 • Sommige wandelstokken hebben bovenaan een zit, zodat je even kan uitrusten tijdens het stappen.

soorten handvatten

Even belangrijk als de hoogte van de wandelstok is de vorm en materie van het handvat. Kies voor een handvat waarvan jij vindt dat het goed aanvoelt en voor weinig belasting zorgt. Misschien volstaat een standaard handvat.

Daarnaast zijn er ook anatomische en ergonomische handvatten die de druk op de polsen verminderen. Omdat het oog ook wat wil, zijn er ook handvatten in verschillende kleuren en dessins verkrijgbaar.