Fietsen, lopen, tennissen, wandelen ... misschien vind je het wel fijn om geregeld de (recreatieve) sportieveling in jezelf naar boven te halen. Een blessure kan echter roet in het sportieve eten gooien. Gelukkig bestaan er braces en steunverbanden die je kunnen ondersteunen op die momenten dat het echt nodig is. Ook als je last hebt van artrose kan een brace voor verlichtende ondersteuning zorgen.

Stevig gesteund

een brace voor bijna elk gewricht

Ervaar je pijn tijdens het sporten en bewegen of ben je herstellend van een blessure of medische ingreep? Een brace kan helpen. De druk die een brace uitoefent ondersteunt je gekwetste gewricht en neemt een groot deel van de pijn weg.

Er zijn braces voor heel wat verschillende gewrichten: enkel, knie, pols, elleboog, schouder, nek, lage rug... de meeste – zo niet allemaal – bestaan uit huidvriendelijk materiaal, zodat ze comfortabel zijn om te dragen. De sterkte van de brace wordt bepaald door de graad van je kwetsuur: soms volstaat een steunverband of zachte brace, soms zal een hardere noodzakelijk zijn.

Een brace ondersteunt, stabiliseert of ontlast een lichaamsdeel. Dit kunnen zowel gewrichten, spieren, ligamenten of botten zijn. Indien prefab braces niet volstaan, kan je altijd kiezen voor een brace op maat.

soorten braces

Grosso modo zijn dit de meest voorkomende soorten braces:

soort brace

wanneer te gebruiken? 

duimbracete gebruiken bij artrose, herstel na breuk
elleboogbracete gebruiken bij tennis- of golfelleboog en bij beperking van extensie van de elleboog
enkelbracete gebruiken bij verstuikingen, achillespeesklachten, revalidatie na gips
halsbracete gebruiken bij whiplash, nekpijn, nekrevalidatie
kniebracete gebruiken bij artrose, vochtophoping, knieschijfluxatie, instabiliteit, kruisbandletsels
kuitbracete gebruiken bij pees- en spierklachten
polsbracete gebruiken bij revalidatie na gips, bij artrose, artritis, reuma, carpaaltunnelsyndroom,
verstuiking, overbelasting en peesontstekingen
rugbracebij het lumbale gedeelte te gebruiken bij spondylolysis, reuma, artrose,
indeukingsfracturen, postoperatief herstel
schouderbracete gebruiken bij artrose, postoperatief herstel, sleutelbeenfractuur
vingerbracete gebruiken als correctie van de houding, na fractuur en bij postoperatief herstel
voetbracete gebruiken bij halux valgus, fascitis plantaris, achillespeesklachten, fracturen, dropvoet
patellabracete gebruiken bij peesontstekingen

artroseondersteunend

Braces en steunverbanden zijn er niet alleen om sportblessures te voorkomen of te helpen genezen. Ook bij degeneratieve klachten zoals reuma en artrose kan je de pijn verzachten met een goede ondersteuning. Zo kan je bij knieartrose een kniebrace dragen, bij rhizarthrose een duimbrace.

doeltreffend advies

Laat je steeds adviseren door onze productspecialisten en bandagisten. Kies nooit zomaar een brace uit het schap, maar vertel ons je verhaal en eventuele medische klachten. Op die manier kunnen we je gericht adviseren en samen bepalen welke brace bij jou past. Een brace moet je immers niet alleen ondersteunen, hij moet je ook zoveel mogelijk bewegingsvrijheid garanderen.

Je kan een brace dragen wanneer je moet revalideren, maar je kan er ook een proactief dragen, zeker als je een contactsport beoefent waarbij de kans op blessures reëel is. Kies steeds een brace waarvan de maat en pasvorm goed zijn. Als je een brace draagt die niet perfect past, heeft het weinig zin om er een te dragen. Kijk dus steeds de maattabel na. Controleer ook of je de brace links of rechts moet dragen. Sommige braces zijn universeel en kan je zowel links als rechts dragen.