alles over mobiliteit

Welke loophulp past bij mij?

Als je zonder steun niet meer vlot kan stappen, is een loophulp aangewezen. Als je je wat onzeker voelt na een val bijvoorbeeld. Of vaak je evenwicht kwijt bent of steeds meer steun zoekt bij de meubels om je heen. Ook als je snel moe bent als je stapt, kan een loophulp voor noodzakelijke steun zorgen. Dit zowel binnenshuis, als buiten. Er zijn modellen met en zonder wielen. In sommige gevallen ben je al geholpen met een wandelstok of kruk.

Loophulp zonder wielen

Vaste rollatorEen vast looprek of loopkader is een goed hulpmiddel om je binnenshuis te ondersteunen bij het stappen. Dit is vaak nodig als je niet meer zo stevig te been bent of moet revalideren.

Je verplaatst je door het kader op te tillen en opnieuw neer te zetten. Om de inspanning niet te zwaar te maken, hebben looprekken een heel licht ontwerp zonder aan stabiliteit in te boeten. De hoogte van het kader is instelbaar, zodat je de loophulp optimaal kan afstemmen op je lichaamslengte.

De meeste looprekken kan je bovendien gemakkelijk samenklikken, zodat je ze kan meenemen in de wagen.

Loophulp met wielen

 • Loophulpen met wielen kan je zowel binnen als buiten gebruiken. Sommige modellen zijn in de eerste plaats ontworpen voor gebruik buitenshuis, andere voor binnenshuis. Bij andere modellen kan je het gebruik binnen- en buitenshuis combineren. 
   
 • Een groot voordeel van een loophulp met wielen is dat je het kan voortduwen en het niet of nauwelijks moet optillen. Sommige modellen zijn uitgerust met een zitje, zodat je af en toe eens kan gaan zitten om uit te rusten van het stappen. Ook een mandje behoort tot de mogelijkheden: handig als je met de rollator gaat winkelen.

Twee wielen

 • Een loophulp met twee wielen heeft twee kleine wielen vooraan en twee vaste steunpunten achteraan. Vooral voor korte afstanden binnenshuis is dit model goed geschikt.
   
 • Bij elke stap til je de achterkant van het looprek een beetje op. Door de pootjes achteraan is er steeds een vaste steun tijdens het stappen. Daardoor heeft een loophulp met twee wielen geen remmen nodig.
   

Vier wielen

 • Als je graag ook buitenshuis gaat wandelen, is een loophulp met vier wielen (én remmen) ideaal. Ook als je wat onzeker stapt maar nog genoeg reactievermogen hebt om bij evenwichtsverlies de remmen te gebruiken, heb je veel steun aan een rollator met vier wielen.
   
 • Om te remmen tijdens het stappen trek je de remmen naar boven toe, zoals bij een fiets. Je kan ook de handrem opzetten. Hiervoor duw je de remmen naar beneden. Eens je een klik hebt gehoord, zitten de remmen vast, en kan je bijvoorbeeld rustig plaats nemen op het zitje.
   
 • De meeste rollators zijn licht en gemakkelijk plooibaar, zodat je ze gemakkelijk kan vervoeren met de wagen.

Waar let ik het best op bij aankoop van een loophulp?

 • De meeste loophulpen kan je aanpassen in de hoogte, sommige ook in de breedte. Test een rollator uit bij aankoop, en ga er pas mee stappen als hij volledig op jouw maat is afgesteld.
   
 • Een inklapbare rollator heeft een vergrendeling zodat je de rollator niet onverwacht kan dichtklappen. Test of je je die vergrendeling goed kan bedienen.
   
 • Test of je de remmen van je rollator kan bedienen. Hiervoor is voldoende knijpkracht in je handen nodig. 
   
 • De handvaten moeten op de juiste hoogte zijn afgesteld. Ga achter je rollator staan, en laat je armen los naar beneden hangen. De hoogte is ideaal als de handvaten op gelijke hoogte van de polsen komen.

Rollator

Wandelen met een loophulp

 • Wees tijdens het stappen binnenshuis extra voorzichtig bij losliggende matten of snoeren. Of beter nog, probeer die obstakels in je huis te vermijden.
   
 • Zorg steeds voor een vrije doorgang in je huis. Bekijk samen met een zorgverlener of familielid of het eventueel mogelijk is om je meubels wat te herschikken.
   
 • Draag stevig en slipvrij schoeisel.
   
 • Wees steeds voorzichtig bij het leunen op een rollator. Ook als je gaat zitten of terug wil opstaan van een eventueel zitje. Controleer steeds de handrem.

Kom langs in een Thuiszorgwinkel in je buurt. Onze specialisten en mobiliteitsverstrekkers helpen je graag met het zoeken naar een loophulp die het best bij jou past.

Tina