Het taboe op urostoma - en stoma in het algemeen - is groot. Misschien komt het doordat een stoma onzichtbaar is voor buitenstaanders: perfect gecamoufleerd onder de kleding laat niets vermoeden dat de urine in de buik een heel andere weg naar buiten vindt. Dr. Bart De Troyer, Uroloog en Diensthoofd Urologie van AZ Nikolaas in Sint-Niklaas, verheldert de oorzaken en gevolgen van een urostoma.

twee types urostoma

Bart De Troyer, uroloog en diensthoofd urologie AZ Nikolaas, Sint-Niklaas: ‘Een urostoma of een urinestoma is een kunstmatige uitgang voor de urine die je buik moet verlaten. Via die weg loopt er constant urine in een zakje dat op je huid gekleefd zit.'

Bij de meest gebruikte techniek nemen we een stukje dunne darm waar we de urineleiders op aansluiten aan de ene zijde. We naaien die aan de buikwand met de andere zijde.  Dat nieuwe ‘tussenstukje’ is geen reservoir en het heeft ook geen sluitspier zoals onze blaas. De urine loopt dan ook continu af in het stomazakje dat op de buikwand kleeft.

 

Het leven stopt niet bij een urostoma. Integendeel, het gaat anders maar heel mooi verder.’

leven met stoma

De overgrote meerderheid van de stomapatiënten pikt na een korte aanpassingsperiode de draad van het gewone leven weer op.

Aandoeningen die tot urostoma leiden

tips van een uro-oncologisch verpleegkundige

  • Blijf nooit met vragen of problemen zitten. Voor alles bestaat een oplossing en het ondersteuningsnetwerk is heel groot. Maak er gebruik van.
  • Informeer je over tal van handige hulpmiddelen voor urostoma. Ze maken jou het leven makkelijker.
  • Verzorg je stoma ’s morgens op een nuchtere maag. Na een nacht zonder drinken loopt er zo goed als geen urine uit je stoma.

Blaaskanker is de grote boosdoener die ervoor zorgt dat mensen een urostoma dragen. 80 tot 90 procent van de stomapatiënten heeft blaaskanker gehad. Dat zijn zorgwekkende cijfers.

De belangrijkste oorzaak van blaaskanker is roken: de teer in sigaretten verhoogt de kans op een tumor in de blaas.

De meeste patiënten maken zich zorgen over hun leven na de ingreep, met hun stoma. Daarover doen de wildste verhalen de ronde, maar geen enkel daarvan is op iedereen van toepassing.

De overgrote meerderheid van stomapatiënten pikt na een korte aanpassingsperiode de draad van het leven gewoon weer op.

Je hoeft geen enkele activiteit, reis of professionele bezigheid op te geven omdat je voortaan met een stoma door het leven gaat. Bovendien staan er uro-oncologisch verpleegkundigen voor je klaar om je van a tot z te ondersteunen bij de verzorging, problemen of vragen.

naam: Karin De Visscher
leeftijd: 50 jaar
stoma sinds: april 2015
door: het blaaspijnsyndroom
houdt van: sauna
favoriet product: nachtzak 

 

Mijn stoma is een deel van mijn lichaam 

"Acht jaar lang heb ik geleefd met een constante pijn in mijn blaas. Dat was niet meer uit te houden. Ik heb zelf de beslissing genomen om mijn blaas te laten wegnemen, ook al konden de artsen me geen garantie geven over het resultaat.

Sindsdien leef ik met een urostoma en ik kom daar heel openlijk voor uit. Mijn stoma is echt een deel van mijn lichaam geworden, ik schaam me er niet voor. Ik ga zelfs geregeld naar de sauna, naakt. Mijn schoonzus is verpleegster: in haar lessen vertel ik hoe het is om een urostoma te hebben en hoe je die verzorgt. Elke drie dagen vervang ik zowel de plaat als het zakje, dat duurt amper vijf minuutjes. ‘s Nachts kies ik voor een nachtzak: die is groter en laat me op m’n twee oren slapen.

Ik ben dankbaar dat ik in het begin zoveel ondersteuning heb gekregen, onder andere van Annelies bij Goed thuiszorgwinkel. Zij heeft me alles geleerd en is met mij op zoek gegaan naar het meest passende materiaal. En verder? De knop omdraaien en voluit leven!"

Op zoek naar advies en hulpmiddelen? Maak een afspraak met een van onze bandagisten voor een oplossing op maat.

Tina