Warmtekussens voor in de nek, ijspacks voor op de schouder, warm kompres tegen de knie, ijszakje tegen de kuiten ... de kans is groot dat je niet zo goed weet wanneer je een letsel warm of koud moet behandelen. En toch is het eigenlijk niet zo moeilijk.

Pijnlijke schouder

Algemeen geldt dat warmte is aanbevolen bij krampen (als gevolg van darmproblemen of menstruatiepijn bijvoorbeeld), spierpijn, reuma, spanningshoofdpijn, stress, een slechte bloedcirculatie en pijn als gevolg van een verkeerde houding. Warmte stimuleert de circulatie van je bloed, ontspant je spieren en maakt je gewrichten terug soepel zodat je ze beter kan bewegen.

Uiteraard kan je warmte ook gewoon gebruiken omdat het gezellig is in de winter of om je koude bed op te warmen. Warmtetherapie kan op verschillende manieren: naast een kompres of warmtepack kan je ook speciale warmtekledij dragen. Of kiezen voor een infraroodtoepassing, al dan niet in combinatie met een sauna.

Koudetherapie met een coldpack kan je toepassen bij een plaatselijke behandeling van ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Pijn waarvan je wel de onmiddellijke oorzaak kent met andere woorden. Andere voorbeelden zijn tandpijn, migraine, een insectenbeet of een bloedneus.

De op het letsel geplaatste koude vertraagt de pijnprikkel naar je hersenen en verzacht zo het pijngevoel. Daarnaast verkleint de koeling de diameter van je bloedvaten, waardoor een eventuele zwelling vermindert.

Warme of koude vragen over thermotherapie? Kom gerust langs, onze productspecialisten staan je bij met raad en daad.