Een hoge bloeddruk belast je hart en bloedvaten. Die belasting kan leiden tot een hartaanval, een hersenbloeding of schade aan vitale organen zoals lever, nieren en longen. Omdat je een hoge bloeddruk niet voelt, wordt veelal pas medische hulp gezocht als het eigenlijk al te laat is. Om zicht te hebben op je bloeddruk, meet je best zelf regelmatig je bloeddruk. Zeker als je een verhoogd risico loopt op een hoge bloeddruk of reeds in behandeling bent.

meet thuis je bloeddruk

meet thuis je bloeddruk

Procentueel gezien komt een te hoge bloeddruk het meest voor bij oudere mensen. Maar je kan op elke leeftijd een te hoge bloeddruk hebben. Een te hoge bloeddruk kan ook genetisch bepaald zijn: de kans op een hoge bloeddruk is groter als die reeds voorkomt in je familie.

Daarom is het belangrijk dat je ook op jonge(re) leeftijd regelmatig je bloeddruk meet. Zelfs al ga je ervan uit dat je weinig of geen risico loopt. Je kan je bloeddruk gemakkelijk thuis meten met een bloeddrukmeter. Bespreek je intentie om thuis je bloeddruk te meten steeds met je arts. Zo krijg je een goed beeld van je gezondheid. En je weet meteen ook wanneer het nodig is om je arts te informeren indien je bloeddruk te hoog (of te laag) is.

Let op: je bloeddruk blijft in de loop van de dag niet constant omdat er veel factoren zijn die je bloeddruk beïnvloeden. Om een heel nauwkeurige diagnose te kunnen maken, is het aangeraden om je bloeddruk meerdere keren per dag te controleren. Dit helpt zowel jou als je arts om een heel nauwkeurig beeld van je gezondheid te krijgen. Door de gemeten waarden op te volgen, weet je bijvoorbeeld of je de juiste medicijnen krijgt voor het onder controle houden van je bloeddruk. Hier lees je meer over hoe je je bloeddruk kan meten