Als je niet meer zo goed kunt zien als vroeger, heb je de keuze uit een uitgebreid gamma hulpmiddelen. Niet alleen loepen en lampen, maar ook aangepaste brillen kunnen helpen om sommige zaken toch nog  goed te kunnen lezen en zien.

Televisiebril

detailbril

Een waardig alternatief voor een optische hand- of standloep is een bril met een vergrotend effect. Als je veel handwerk doet, veel leest of hobby’s hebt waarin detailwerk belangrijk is, zie je alle details uitvergroot met een detailbril. Voordeel is dat je beide handen kan gebruiken om te lezen of werken. Een detailbril heeft een gemiddelde werkafstand van 40 cm en een gemiddeld zichtveld van 16 cm.

televisiebril

Heb je moeite om de ondertitels of kleine details op het televisiescherm te zien? Probeer dan zeker een binoculaire telescopische televisiebril uit. Je kan zelf de bril regelen op de voor jou beste positie, terwijl je toch comfortabel naar televisie blijft kijken. Vanaf een afstand van twee en een halve meter kan je zo terug alle details op je televisiescherm helder en duidelijk zien.

filterbril

Als je lichtgevoelig bent, kan zelfs het minst straaltje zonlicht als hinderlijk overkomen. Als de zon nog niet volop schijnt, is het daarom niet altijd evident om een zonnebril te dragen. Een filterbril vangt dit euvel op. In tegenstelling tot een zonnebril absorbeert een filterbril maar een deel van het licht. Je ziet dus alles niet zo donker als met een zonnebril. Met een filterbril zie je ook meer contrasten dan met een gewone zonnebril. De kleur van de filterbrilglazen is afhankelijk van het door jou gewenste kleurcontrast en wordt grotendeels bepaald door de aard van je oogaandoening die je lichtgevoelig maakt.