Jonge gezinnen genieten onze bijzondere aandacht. Ons aanbod ondersteunt je van je zwangerschap tot de voeding en verzorging van je baby. Hier zijn alvast een paar handige tips voor tijdens je zwangerschap en na de geboorte van je kind.

Moeder en kind

zorg voor je benen

Als zwangere vrouw heb je een verhoogd risico op spataders. Bij ongeveer de helft van de vrouwen ontstaan bij de eerste zwangerschap spataders. Bij de tweede zwangerschap lopen zelfs nog meer vrouwen risico. De oorzaak hiervan zijn hormonale veranderingen en toename van de bloedhoeveelheid met zo’n 20%, dit reeds van bij het begin van je zwangerschap.

Ook je stijgende gewicht verhoogt de druk op de aders in je benen. Je groeiende baarmoeder en baby drukken in je bekkenregio op je aders en belemmeren de bloedstroom naar je hart. Als je benen opzwellen, kunnen zich zwangerschapsspataders vormen die vaak terug verdwijnen na de geboorte van je kind.

Als je van nature al zwaargebouwd bent of erfelijk een grote kans op spataders loopt, kan het zijn dat de spataders minder snel verdwijnen of zelfs blijvend zijn en naar een chronische vaataandoening leiden. Je kan vaataandoeningen vermijden door compressiekousen te dragen. In principe volstaat drukklasse 1. Als je vooraf al vaatproblemen had of als je te maken krijgt met een sterke vochtophoping in je benen, kan drukklasse 2 nodig zijn. Goed thuiszorgwinkel heeft een ruime keuze in mooie kleuren en dessins in het aanbod.

zorg voor je rug

Een gordel met steunbanden ontlast je rug en ondersteunt je buik. Rug- en bekkenpijn vermindert, en de gordel draagt bij tot een sneller herstel van je buik na de geboorte van je kind. Sommige kan je met velcro vastmaken, je kan er ook een kopen in de maat van je gewone bovenkledij.

zorg voor je borsten

De eerste maanden van je zwangerschap kan je zeker nog een gewone beha dragen. Vanaf de derde maand schakel je best over naar een zwangerschapsbeha. Dit is vaak zelfs een must, omdat een gewone beha vaak niet volstaat om je veranderende en groter wordende borsten te ondersteunen. Een zwangerschapsbeha geeft je wel de juiste ondersteuning, zorgt ervoor dat je borsten een mooie vorm behouden en kan zelfs klachten als pijn in je schouders of aan je rug voorkomen of verminderen. Een zwangerschapsbeha heeft geen beugel en is rekbaar. Als je borsten groeien, rekt een zwangerschapsbeha mee en kan hij niet knellen. Daarom hoef je ook maar een maat te kopen: de beha groeit als het ware mee met je borsten.

zorg bij het zitten

Met een speciaal positioneringskussen kan je tijdens je zwangerschap verschillende lig- of zithoudingen aannemen die je op een comfortabele manier ondersteunen. Met zo’n kussen kan je je buik, rug en dijen ontlasten, en komt je ruggengraat op een rechte lijn. Na de geboorte van je kind kan je het kussen blijven gebruiken als je je baby voedt. Het kussen ondersteunt zowel je armen als je baby, zodat je je volledig kan concentreren op dit intiem moment.