Een stoma aanbrengen en verzorgen vergt zeker in het begin enige handigheid. Hier zijn alvast een paar tips waarmee je je stoma zo goed mogelijk kan verzorgen met oog en aandacht voor je huid en hygiëne.

hoe verzorg ik mijn stoma?

 • Verwarm je plaatje vooraleer je het aanbrengt. Aanbrengen doe je best van onder naar boven. Druk het overal goed aan en blijf ongeveer een kwartiertje rustig liggen.

 • Blaas wat lucht in het opvangzakje vooraleer je het aanbrengt. Zo voorkom je dat de voor- en achterwand aan elkaar kleven.
 • Verwijder je stomaplaat van boven naar beneden. Ondersteun je huid terwijl je het plaatje naar beneden pelt.
 • Kleefresten hoef je niet te verwijderen. Ze versmelten met het nieuwe plaatje dat je aanbrengt.
 • Verwijder eventuele stoelgangresten met toiletpapier vooraleer je een nieuw plaatje aanbrengt.
 • Was je stoma en de omliggende huid voorzichtig met lauw water, eventueel aangevuld met huidneutrale zeep.
 • Droog je huid goed door te deppen in plaats van te wrijven.
 • Gebruik geen zalf, olie of babydoekjes - deze middelen verminderen de kleefkracht van je stomaplaat.
 • Verwijder de huidhaartjes rond je stoma met een schaar of scheerapparaat. Het plaatje zal zo beter kleven en je zal minder pijn voelen als je het verwijdert. Scheer de huidhaartjes best niet weg met een scheermesje om beschadiging van je huid te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat je stomaplaatje correct is uitgesneden. Dit kan je controleren met een maatkaartje.

hoe kan ik me beschermen tegen huidirritaties?

Er bestaan heel wat huidvriendelijke oplossingen die irritatie voorkomen of genezen.Onze bandagisten adviseren je hier graag over. Volgende drie soorten huidbescherming worden veel gebruikt door stomadragers.

 1. Een huidbeschermende spray legt een beschermlaag op je huid. Zo kunnen er geen ontlasting, wondvocht of sterke kleefstoffen op je huid inwerken. Deze spray kan je pijnloos aanbrengen op je huid, ongeacht of die nog onbeschadigd of toch al geïrriteerd is. Breng de spray aan als je huid droog is, en laat je huid na het gebruik van de spray ongeveer 1 minuut drogen.
   
 2. Als je huid geïrriteerd is en vocht afgeeft, kan je stomapoeder gebruiken. Dit poeder absorbeert het vocht en vormt zo een gel die goed kleeft met je stomaplaat.
   
 3. Vooraleer je je stomaplaat aanbrengt, kan een dunne laag beschermpasta aanbrengen rond je stoma. Op die manier kan je lekkages voorkomen. Met de pasta kan je ook eventuele huidplooien wegwerken, en zo voor een beter contactoppervlak zorgen.

Onze bandagisten helpen je graag verder bij al je vragen over stoma. Maak een afspraak voor een discreet gesprek bij een Goed thuiszorgwinkel in je buurt.