In kinderverhalen eten konijn al graag eens een worteltaart, omdat die goed is voor de ogen. Leuk, én het is nog waar ook. Deze en andere waarheden en tips lichten we graag verder toe.

is wortelen eten goed voor je ogen?

Ja dus. Wortelen bevatten veel betacaroteen, een voorloper van vitamine A, en dat heeft een heilzaam effect op je ogen. Ook andere voedingsstoffen (visolie, zink ...) vertragen de veroudering van je netvlies.

 

worden duizeligheid en hoofdpijn altijd veroorzaakt door een probleem met de ogen?

Nee. Je kan je wel duizelig voelen als gevolg van je ogen, als je voor het eerst een nieuwe bril draagt bijvoorbeeld. Je hersenen moeten dan wennen aan de nieuwe waarden. Hoofdpijn kan gelinkt worden aan uiteenlopende oorzaken: van vermoeide ogen tot – jammer genoeg – ernstigere diagnoses zoals bijvoorbeeld hersentumoren.

 

is roken slecht voor je ogen?

Ja. Roken is slecht voor je hele lichaam, maar zeker ook voorje ogen. Het kan leeftijdsgebonden maculadegeneratie in de hand werken en de evolutie ervanversnellen.

5 tips voor gezonde ogen

  • Zorg voor een gezonde en evenwichtige voeding metvoldoende groenten en fruit.

  • Slaap voldoende. ’s Nachts recupereren je ogen van de inspanning die ze overdag leveren.

  • Koop een zonnebril met een gekeurde uv-filter. Bruine glazen zonderdie filter zijn zelfs schadelijker dan geen zonnebril dragen. Wees dus voorzichtig.

  • Spring hygiënisch om met contactlenzen en koop er van goede kwaliteit. Heb je een oogontsteking? Verwijder de contactlenzen dan meteen uit je ogen en consulteer je oogarts.

  • Ouder dan 40? Ga regelmatig langs bij een oogarts, ook als je geenaantoonbare klachten hebt. Voorkomen is beter dan genezen.

Je ogen zijn het beschermen meer dan waard. Ontdek onze loepen en lampen: ze helpen om je alles terug en duidelijk te laten zien als je gezichtsscherpte is afgenomen. 

Kom langs in een Thuiszorgwinkel in je buurt