Dat naar te luide muziek luisteren schadelijk kan zijn voor je gehoor, wist je waarschijnlijk al. Toch is een overdosis muziek lang niet de enige oorzaak van oorsuizen of tinnitus. Last van oorsuizen? Lees hier wat je er kan aan doen.

Oorsuizen komt veel voor na een feestje of concert met luide muziek. Toch kan je ook last krijgen van tinnitus zonder dat je aan teveel decibel wordt blootgesteld.

Tinnitus is beter gekend als oorsuizen. Het is de verzamelnaam voor het horen van een geluid dat niet geproduceerd wordt door een geluidsbron in je omgeving. Het geluid dat je hoort ontstaat in je eigen gehoorsysteem. Je kan een tuut of gesis horen, een gepiep en gefluit of een gesuis en gebrom. Welk geluid je hoort is dus heel persoonlijk.

oorsuizen

oorsuizen is complex

Oorsuizen komt zowel voor bij mensen met een normaal gehoor als bij mensen met gehoorverlies. Het horen van tinnitus betekent trouwens per definitie niet dat je er ‘last’ van hebt. Tinnitus kan een geluid zijn waarmee je kan leven, het kan ook negatieve invloed hebben op je dagelijks leven.

Bijkomende factoren zoals stress, rug- en nekspanning, hoge bloeddruk en het nemen van bepaalde medicatie kunnen ervoor zorgen dat tinnitus meer aanwezig is. In dat geval wordt het sneller als een last en een probleem ervaren.

raadpleeg een NKO-arts

Last van tinnitus? Ga dan zeker op consultatie bij een NKO-arts. Die kan in veel gevallen een medische oorsprong vaststellen.

 • De arts zal nagaan of je het suizen in één of beide oren hoort.
 • De arts controleert ook of er andere oorklachten zijn, en gaat je medische voorgeschiedenis, lichamelijke conditie of eventueel medicijngebruik na.

gerichte therapie op maat bij Aurilis

Tinnitus is niet op te lossen met een ooroperatie. Nadat je van je arts een diagnose hebt gekregen, maak je best een afspraak bij een audioloog.

 • Bij Aurilis kan je terecht voor een heel specifieke tinnitustherapie. We helpen je om je tinnitus te reduceren tot een verwaarloosbaar achtergrondgeluid, vergelijkbaar met het brommen van een ijskast of het zoemen van een airco. Die geluiden hoor je doorgaans niet, behalve als je je erop gaat focussen.
 • De therapie verloopt volledig op jouw maat. Na een verkennend gesprek brengen we samen je ervaring in kaart.
 • Daarna krijg je meer inzicht in de werking van je gehoor en het ontstaan van tinnitus.
 • Vervolgens bespreken we de verschillende mogelijkheden van aanpak. Je kiest zelf wat jou het meest aanspreekt: geluidstherapie met hoorapparaten, relaxatie, mindfulness … Deze gerichte therapie helpt om de nadelige impact van tinnitus te verkleinen zelfs te laten verdwijnen.

zorg voor achtergrondgeluiden

Misschien denk je dat het suizen harder lijkt wanneer je in bed ligt. Het omgekeerde is echter waar: het suizen is niet luider, de omgeving is stiller. Hierdoor lijkt de tinnitus in verhouding luider. Een tip om hier minder last van te hebben: omring je met bijgeluiden. Laat bijvoorbeeld zacht muziek afspelen in de achtergrond. Of download een van de vele geluidsapps. Hiermee kan je luisteren naar rustgevende natuurgeluiden of verzachtende ruis.

 • Sommige apps kan je met een timer instellen. Je kan ook overdag de ruis in je oren temperen met relaxatieoefeningen en een persoonlijke geluidsbibliotheek.
 • Indien nodig kan je de apps ook aansluiten op je hoorapparaat. De audiologen van Aurilis helpen je hier graag bij.

denk aan je algemene gezondheid

 • Voldoende rust, lichaamsbeweging en een gezond dieet maken je veerkrachtiger tegenover tinnitus. Ook het verminderen van stress heeft een bewezen positieve invloed.
 • Laat je leven niet leiden door tinnitus: blijf actief, kom buiten en doe alles wat je wil of kan doen.
 • Fixeer je in elk geval zo weinig mogelijk op het oorsuizen: hoe minder je je erop concentreert, hoe minder dominant ze zullen worden, en hoe gemakkelijker het zal zijn om het ongewenste geluid te aanvaarden.

Last van oorsuizen? Maak dan zeker een afspraak met een audioloog bij Aurilis voor verdere opvolging.

Tina tip