Zelfs als je (nog) geen last hebt van spataders, kunnen compressie- en steunkousen een heilzaam effect hebben. Ook als je veel reist of sport, heb je baat bij een steunkous.

welke soorten steunkousen zijn er?

Steunkousen

Op zich is er weinig verschil tussen de werking van steunkousen en compressiekousen. Beide termen worden zelfs vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een belangrijk nuanceverschil. Een echte compressiekous – zeker van klasse 3 en 4 – draag je uitsluitend als je spataders, lymfoedeem of een zware chronische veneuze aandoening hebt. Je hebt hiervoor ook een medisch voorschrift nodig. Voor een steunkous is dat niet het geval.

Steunkousen draag je preventief. Ze zorgen ervoor dat je benen minder snel vermoeid aanvoelen, hebben een positief effect op de bloedcirculatie in je benen en verkleinen zo de kans op spataders of bloedklonters. Zeker als je vaak/lang rechtstaat of neerzit. Ook als je zwanger bent, zijn steunkousen vaak een zegen om te dragen daar ze je benen ondersteunen bij het dragen van het zich in je baarmoeder ontwikkelende kind.

reiskousen

Moet je enkele uren in een vliegtuig, bus, trein of auto zitten? Tijdens die vlucht of rit zal je bloedcirculatie vertragen. Er kan ook reizigerstrombose ontstaan. Bloedstolsels zijn er dan de oorzaak van dat je benen en voeten opzwellen of vermoeid aanvoelen. Met reiskousen  kan je deze trombose voorkomen. De kousen oefenen een gedoseerde druk uit op je onderbeen, waardoor de stroomsnelheid van je bloed hoger wordt en je benen fit blijven.

Reiskousen zijn van iets dunner materiaal gemaakt dan standaard steunkousen: dit om te vermijden dat je voeten het te warm zouden krijgen. Belangrijk: ook met reiskousen doe je er goed aan tijdens een (lange) zitverplaatsing de tijd te nemen om je benen te strekken en niet altijd in dezelfde zittende positie te blijven.

sportkousen

Net als steunkousen en reiskousen draag je sportkousen preventief. Als je veelvuldig sport –recreatief of professioneel – kan je je benen en spieren ondersteunen en bloeddoorstroming stimuleren door sportkousen te dragen. Deze kousen hebben een positieve invloed op je uithoudingsvermogen en zijn een doeltreffende bescherming tegen eventuele blessures en krampen.

Het materiaal van een sportkous verschilt vaak van dat van een gewone steunkous. Zo kunnen je benen meer ademen tijdens het sporten. Kwalitatief zijn ze ook iets sterker, zodat ze niet zo snel verslijten door het intensieve gebruik.

diabeteskousen

Als je diabetes hebt, is voetverzorging uiterst belangrijk. Als diabetespatiënt heb je immers heel kwetsbare voeten. Hoge bloedsuikers kunnen tot schade aan het zenuwstelsel en tot een slechte bloedcirculatie leiden. Daardoor kan het gebeuren dat je bepaalde letsels of problemen te laat opmerkt. Bovendien kan een verminderde doorbloeding ervoor zorgen dat de wondjes aan je voet trager genezen of zelfs infecteren.

Het dragen van diabeteskousen zorgt voor een solide bescherming van je voeten. Diabeteskousen rekken of stretchen gemakkelijk mee als je ze aantrekt. Ze hebben geen naden of randen die irriteren, wat de kans op kwetsuren aan je voet aanzienlijk doet dalen.

anti-emboliekousen

Een anti-emboliekous of TED-kous draag je als je bedlegerig bent en weinig of geen beweging hebt, bijvoorbeeld na een operatie. De kous helpt voorkomen dat je bloed gaat klonteren en een embolie veroorzaakt. Vooraan de voet zijn de kousen open. Hierdoor kan een arts of verpleegkundige je bloedcirculatie controleren.

We helpen je bij de keuze van het type kous dat het meest voor jou geschikt is. Kom gerust eens langs, onze specialisten tonen je ook hoe je de kous het best aan- en uittrekt.

Tina