Maak je veel repetitieve bewegingen tijdens je werkdag? Herhaalbewegingen kunnen voor overlast zorgen op een bepaalde spier of een specifiek gewricht. Door een brace te dragen zullen eventuele blessures of pijnlijke zones sneller herstellen. Je kan er ook proactief blessures mee voorkomen.

Bescherm je polsen tijdens het poetsen

poetsvrouw werkt zonder pijn

Als poetsvrouw of -man maak je vaak dezelfde beweging met je pols. Een dweil of doek uitwringen is vaak heel belastend. Een polsbrace zorgt voor steun en bescherming.

 • Het soepele materiaal belemmert je niet in je beweging.
 • Door de elastische band aan te spannen of losser te maken, kan je zelf de druk op je pols regelen tot wanneer hij comfortabel functioneel aanvoelt.

Tip: Doe een emmer nooit helemaal vol. Vul hem maximaal tot de helft. Dat is minder belastend voor je pols én rug.

denk aan je elleboog

Als kapper maak je een repetitieve beweging die de pezen van je elleboog kan belasten.

brace voor kapsters

 • Met een stabiliserende elleboogbrace verminder je de druk.

 • Het ademend materiaal zorgt voor een comfortabel draaggemak.

Tip: Knip zoveel mogelijk met je onderrug gestrekt, met je voeten uit elkaar en met je ellebogen en schouders ontspannen omlaag.

vermijd teveel druk op je enkel

Enkels zijn kwetsbaar, en dat voel je dubbel bij een ontsteking. Als vrachtwagenbestuurder kan je die oplopen door veelvuldig het trapje van je stuurcabine op en af te stappen.

 • Kies voor een enkelbrace die je gemakkelijk om je voet kan schuiven: de elastische banden zorgen voor de extra steun die je nodig hebt.

 • Ook als je gewoon gas geeft of remt krijg je zo steun.
 • Comfortzones in de brace zorgen voor extra pijnverlichting.

Tip: Vermijd overgewicht als je veel op je enkels moet steunen. Hoe meer gewicht je meedraagt, hoe zwaarder je je enkels belast.

plaats je knie niet op een harde ondergrond

Vloerder

Knieën zijn delicate scharniergewrichten.

 • Als je veel op je knieën zit, vraag je er eigenlijk veel inspanning van. Als je in de bouw werkt en als vloerder veel op je knieën zit, zorg je best voor bescherming met een kniebrace als je op termijn een ‘versleten knie’ wil vermijden.
 • Op die manier komt je knie nooit onbeschermd met een hard oppervlak in contact.

Tip: Vermijd om lang vanuit een geknielde positie te werken. Ook die positie werkt zwaar belastend op je kniegewrichten.

je duim is kwetsbaar

Bakkersduim’ staat dan wel niet in het woordenboek, je kan er toch last van hebben. Als bakker die veelvuldig het deeg kneedt bijvoorbeeld.

 • De kleine pezen in je duim zijn zeker bij herhaalbewegingen heel kwetsbaar. Vaak ben je geholpen met een kleinere duimbrace die je pols vrijhoudt, zodat je niet in al je bewegingen belemmerd bent.

Tip: Hou je rug recht en je schouders ontspannen. Stem je bewegingen vloeiend op elkaar af en laat verschillende spieren samenwerken om de te zware druk op je duim weg te nemen.

spaar je rug

In de verpleging moet je extra voorzichtig zijn met je rug als je mensen moeten dragen, verplaatsen of verschuiven. Met een

rugbrace of rugband zorg je voor doeltreffende en comfortabele ondersteuning.

 • Je rug is maximaal ondersteund zonder dat je bewegingsvrijheid is beperkt.

 • Zo kan je dus voor veel andere mensen blijven zorgen zonder je eigen rug in gevaar te brengen.

Tip: Stel tijdens het verzorgen het bed van de patiënt steeds in op een hoogte die voor jou het minst belastend is. Ook al is het maar voor een korte verzorging.

Uiteraard zijn al deze braces ook voor andere beroepen te gebruiken. Of bij sportblessures. Vraag ons advies, we laten je graag kennismaken met ons gamma en zijn vele diverse toepassingen.

Tina tip