Wat als je - bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of een handicap - niet langer zelfstandig in je vertrouwde omgeving kan blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat je niet meer voor jezelf kan zorgen als je plots hulp nodig hebt. Dan brengt een persoonlijk alarm vast en zeker raad. Via een zender en een alarmtoestel ben je immers verbonden met een zorgcentrale en is hulp altijd binnen handbereik.

hoe werkt een persoonlijk alarm?

Een persoonlijk alarm bestaat uit een alarmtoestel (een zogenaamde home unit) en een zendertje met een knop. Het zendertje kan je gemakkelijk om je hals of pols dragen. Als je in nood bent, kun je heel snel alarm slaan door de knop in te drukken.

Het alarmtoestel functioneert in de meeste gevallen via je analoge telefoonlijn. Nadat je op de knop van de zender hebt gedrukt, vangt het in je woning bevestigde alarmtoestel je noodsignaal op. Via je telefoonlijn wordt het daarna onmiddellijk en automatisch naar de zorgcentrale doorgestuurd.

De zorgcentrale beantwoordt dag en nacht je oproep. Als je hulp nodig hebt, belt de medewerker van de centrale onmiddellijk een hulpverlener op. In principe is dat iemand die je vooraf zelf als contactpersoon hebt opgegeven. Een familielid bijvoorbeeld, of een buur of een goede kennis. Je gekozen hulpverlener komt zo snel mogelijk langs om je te helpen.

Als je hulpverlener niet aanwezig is of zijn telefoon niet opneemt, contacteert de zorgcentrale de hulpdiensten (ambulance of politie) om bij jou langs te komen.

Het grote voordeel is dat je slechts op één enkele knop moet drukken om iemand te bereiken die je kan bijstaan. Je hulpvraag gaat nooit verloren. Bovendien is de alarmknop altijd aan je lichaam bevestigd. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar (lange) telefoonnummers of in de buurt van je vaste telefoontoestel te zijn.

Meer dan 25.000 CM-leden huren een persoonlijk alarm via Goed thuiszorgwinkel.

heb je geen vaste telefoonlijn?

Heb je geen vaste telefoonlijn, dan kan je een persoonlijk alarm met een simkaart aanvragen. Dan moet je wel zelf een simkaart voorzien die je in het persoonlijk alarm kan aanbrengen.

laat je persoonlijk alarm slim uitbreiden

Je kan je persoonlijk alarm verder optimaliseren door het uit te breiden met één of meerdere slimme detectoren. Deze worden zonder extra bekabeling aan je persoonlijk alarm gekoppeld en treden onmiddellijk in actie.

  • Een trekschakelaar is ideaal voor in bad en bed, omdat je de zender dan niet altijd op je lichaam draagt.
  • Een bewegingsmelder verwittigt automatisch de zorgcentrale als er gedurende lange tijd geen beweging in je woning is.
  • Een rookmelder/CO-melder slaat automatisch alarm in je woning en bij de zorgcentrale als er abnormale rookontwikkeling of een te hoge concentratie van CO-gassen is.
  • Een valdetector alarmeert de zorgcentrale na een val, ook als je zelf niet op de knop kan drukken.
  • Een deurcontact registreert wanneer een deur open gaat in je woning. Deze functie zendt een signaal uit als de deur niet binnen een bepaalde tijd gesloten wordt.
  • Naast de voordeur kan je een paniekknop laten monteren. Bij ongewenst bezoek kan je zo onmiddellijk hulp inroepen.
  • Een medicatieverdeler verdeelt op tijd je geneesmiddelen en verwittigt de zorgcentrale als je je medicatie niet neemt.

wat is de kost -/huurprijs van een persoonlijk alarm via CM en/of Thuiszorgwinkel?

Persoonlijk alarm via je telefoonaansluiting  
Als CM-lid krijg je 5 euro korting en betaal je 15 euro per maand in plaats van 20 euro. CM-leden met verhoogde tegemoetkoming betalen 10 euro per maand. Niet CM-leden betalen 20 euro per maand of 15 euro per maand met verhoogde tegemoetkoming. De prijs is inclusief onderhoud van het toestel en abonnement op de alarmcentrale. Voor plaatsing en waarborg betaal je als CM-lid maximaal 50 euro. 

Persoonlijk alarm met SIM-kaart 
Als CM-lid krijg je 10 euro korting en betaal je 20 euro per maand in plaats van 30 euro. CM-leden met verhoogde tegemoetkoming betalen 13 euro per maand. Niet CM-leden betalen 30 euro per maand of 23 euro per maand met verhoogde tegemoetkoming. De prijs is inclusief onderhoud van het toestel en abonnement op de alarmcentrale. Voor plaatsing en waarborg betaal je als CM-lid maximaal 50 euro. 

Uitbreidingen 
Als CM-lid krijg je 5 euro korting per detector. Je betaalt 5 euro per maand per detector in plaats van 10 euro. CM-leden met verhoogde tegemoetkoming betalen 3 euro per maand. 

wat heb je zeker nodig voor een persoonlijk alarm?

  • Een telefoonaansluiting met een stekker en een vrij stopcontact. Een telefoon zelf is niet nodig. Voor de mobiele versie heb je een simkaart met bijhorend abonnement nodig.
  • Je geeft de naam, het adres en het telefoonnummer van minstens drie contactpersonen door aan de zorgcentrale. Deze personen geef je ook steeds een sleutel van je woning.

ook verkrijgbaar met locatiebepaling

Er bestaat ook een persoonlijk alarm met locatiebepaling. Zo kan je ook buiten je woning hulp inroepen indien dat nodig is. Ideaal voor als je graag wandelt, er vaak op uit trekt of in je eentje je boodschappen doet. Dit persoonlijk alarm kan je huren via de CM of aankopen via Goed thuiszorgwinkel.