Met meettoestellen hou je bij je thuis zelf je gezondheid in de gaten. Je kan je bloeddruk meten, je bloedsuikerwaarden controleren, aan je conditie werken door je stappen te tellen, snel en accuraat je koorts meten of heel nauwkeurig je gewichtsmassa opvolgen.

meet zelf je bloeddruk

meten is weten

Een hoge bloeddruk kan onder andere ontstaan door overgewicht, overdadig roken of stress. Bij een hoge bloeddruk kunnen je bloedvaten beschadigd raken. Ook een te lage bloeddruk kan schadelijk zijn en voor hartproblemen zorgen. Met een bloeddrukmeter kan je dagelijks jouw bloeddruk meten. Zo weet je snel of die te hoog of te laag is. Je kan je bloeddruk laten meten bij een arts, maar je kan dit ook heel gemakkelijk thuis doen. Overleg dit wel eerst even met je arts. De frequentie waarop je je bloeddruk moet meten overleg je best ook vooraf. Hier lees je meer over hoe je je bloeddruk kan meten. 

meet je bloedsuikerspiegel met een glucosemeter

Meten is weten glucoseAls diabetespatiënt is het belangrijk dat je elke dag je bloedsuikerwaarden meet. Je kan je waarden meten met een glucosemeter. Hierbij prik je even met een prikpen aan de zijkant van een vingertop. Bij de meeste glucosemeters lees je het resultaat binnen een paar seconden af. Afhankelijk van het gekozen model krijg je ook te lezen of het resultaat boven, onder of binnen de grenswaarden zit. Belangrijk: was steeds goed je handen voor je in je vinger prikt! Best met warm water en zeep. Zelfs fruit laat een heel klein suikerspoor op je handen na dat de meetresultaten kan verstoren. 

meet hoeveel zuurstof er in je bloed zit

Je bloed bevat rode bloedcellen die zuurstof transporteren naar je weefsels. Als je hart- of longpatiënt bent, maar ook als je veel sport of gestopt bent met roken, is het nuttig om die zuurstofgraad op te volgen. Met een saturatiemeter meet je snel en eenvoudig het zuurstofpercentage in je bloed. Je ziet meteen of er een probleem is met de zuurstofwisseling tussen je longen en je bloed. Een saturatiemeter zendt infrarode lichtgolven door de huid van je vinger en vangt het teruggekaatste licht opnieuw op. Je leest de zuurstofgraad onmiddellijk af op de display. De meest uitgebreide saturatiemeters geven ook je hartslag weer.  

weet meteen hoeveel koorts je hebt

meet je koortsKoortsthermometers zijn door de jaren sterk geëvolueerd. Zo is het met de nieuwe generatie thermometers niet meer nodig om je koorts te meten onder je oksel of tong. De thermometer tegen je voorhoofd houden volstaat. Een infraroodsensor registreert binnen een paar seconden of je koorts hebt. Voor kinderen is deze meetmethode ook heel aangenaam.

Je kan ook via je oor je koorts meten. Een oorthermometer werkt even snel als een thermometer die je tegen je voorhoofd houdt. Richt de sensor van deze thermometer goed op je trommelvlies om een nauwkeurige meting te hebben. Let op: oorsmeer kan de meting beïnvloeden. Meet je koorts niet via je oor als je een oorontsteking hebt of als je net op je oor hebt liggen slapen. In beide gevallen is je oor warm en zal de meting een hogere temperatuur weergeven. De meeste oorthermometers werken met een beschermkapje. Dit kapje plaats je op de meetuitgang. Na elke meting moet je dat kapje vervangen. Zo voorkom je dat de sensor vuil wordt. Gebruik hetzelfde kapje nooit bij verschillende personen. 

elke stap telt

meten is weten stappentellerVeel bewegen is goed voor je lichaam. Een stappenteller registreert hoeveel stappen je dagelijks zet. Sommige stappentellers meten ook je calorieverbruik of hebben een actiemodus waarmee je wandelingen apart kan analyseren. Met een stappenteller kan je werken aan het doel om 10.000 stappen per dag te halen. Dit kan je geleidelijk aan doen, bijvoorbeeld door wekelijks een stappendoelstelling in te voeren en zo dag per dag, week per week het aantal stappen dat je zet op te bouwen.

je gewicht is goud waard

Als je je weegt, weet je het liefst nauwkeurig hoeveel je weegt. Dat kan, als je kiest voor een weegschaal die tot op 100 gram nauwkeurig meet. Als je nog fijner wil wegen, kan je kiezen voor een lichaamscompositiemeter. Deze weegschaal houdt niet alleen je gewicht in de gaten, maar zorgt voor een volledige lichaamsanalyse met de hulp van voet- en handsensoren. Daardoor krijg je inzicht in je gewicht, vetpercentage, spiermassa, buikvet en BMI.

We geven je graag advies terwijl je de meettoestellen bij ons uittest. Kom langs bij een Goed thuiszorgwinkel in je buurt.