Met meettoestellen kan je bij je thuis zelf je gezondheid in de gaten houden. Je kan je bloeddruk meten, je bloedsuikerwaarden controleren, aan je conditie werken door je stappen te tellen, snel en accuraat je koorts meten of heel nauwkeurig je gewichtsmassa opvolgen.

Meet zelf je bloeddruk

meten is weten

Een hoge bloeddruk kan onder andere ontstaan door overgewicht, overdadig roken of stress. Bij een hoge bloeddruk kunnen je bloedvaten beschadigd raken. Ook een te lage bloeddruk kan schadelijk zijn en voor hartproblemen zorgen. Met een bloeddrukmeter kan je dagelijks jouw bloeddruk meten. Zo weet je snel of die te hoog of te laag is, en hoe je die kan verhelpen. Je kan je bloeddruk laten meten bij een arts, maar je kan dit ook heel gemakkelijk thuis doen. Overleg dit wel eerst even met je arts. De frequentie waarop je je bloeddruk moet meten overleg je best ook vooraf.

vingerprik in een vingerknip

Meten is weten glucoseAls diabetespatiënt is het belangrijk dat je elke dag je bloedsuikerwaarden meet. Op die manier kan je je suikerspiegel goed opvolgen. Je kan je waarden meten met een glucosemeter. Hierbij prik je even met een prikpen aan de zijkant van een vingertop. Bij de meeste glucosemeters kan je het resultaat binnen een paar seconden aflezen. Afhankelijk van het gekozen model krijg je ook te lezen of het resultaat boven, onder of binnen de grenswaarden zit. Belangrijk: was steeds goed je handen voor je in je vinger prikt! Best met warm water en zeep. Zelfs fruit laat een heel klein suikerspoor op je handen na dat de meetresultaten kan verstoren.

zuurstofrijk bloed

Je bloed bevat rode bloedcellen die zuurstof transporteren naar je weefsels. Met een saturatiemeter kan je snel en eenvoudig het zuurstofpercentage in je bloed meten en zien of er een probleem is met de zuurstofwisseling tussen de longen en het bloed. Als je hart- of longpatiënt bent, maar ook als je veel sport of met roken bent gestopt is het nuttig om die zuurstofgraad op te volgen. Een saturatiemeter zendt infrarode lichtgolven door de huid van je vinger en vangt het teruggekaatste licht opnieuw op. De meest uitgebreide saturatiemeters geven ook je hartslag weer.

handig je koorts meten

meet je koortsKoortsthermometers zijn door de jaren nogal wat geëvolueerd. Zo is het met de nieuwe generatie thermometers niet meer nodig om je koorts te meten onder je oksel of tong. De thermometer tegen je voorhoofd houden volstaat. Een infraroodsensor registreert binnen een paar seconden of je koorts hebt. Voor kinderen is deze meetmethode ook heel aangenaam.


 

elke stap telt

meten is weten stappentellerVeel bewegen is goed voor je lichaam. Een stappenteller registreert hoeveel stappen je dagelijks zet. Sommige stappentellers meten ook je calorieverbruik of hebben een actiemodus waarmee je wandelingen apart kan analyseren. Met een stappenteller kan je werken aan het doel om tienduizend stappen per dag te halen. Dit kan je geleidelijk aan doen, bijvoorbeeld door wekeling een stappendoelstelling in te voeren en zo dag per dag, week per week het aantal stappen dat je zet op te bouwen.

je gewicht is goud waard

Als je je weegt, weet je het liefst nauwkeurig hoeveel je weegt. Dat kan, als je kiest voor een weegschaal  die tot op 100 gram nauwkeurig meet. Als je nog fijner wil wegen, kan je kiezen voor een lichaamscompositiemeter. Deze weegschaal houdt niet alleen je gewicht in de gaten, maar zorgt voor een volledige lichaamsanalyse met de hulp van voet- en handsensoren. Daardoor krijg je inzicht in je gewicht, vetpercentage, spiermassa, buikvet en BMI.

We geven je graag advies terwijl je de meettoestellen bij ons uittest. Spring gerust binnen met je vragen over deze toestellen.