Leven nadat je getroffen bent door een beroerte is niet gemakkelijk. Je kan niet meer wat je vroeger deed, bent afhankelijk van hulp van anderen en ook mentaal ben je best sterk gewapend. Voor veel mensen met een eenzijdige verlamming blijft zelfstandigheid een echte must. Weten dat je zelf nog dingen zelfstandig kan, is vaak een grote opsteker. In die context nam de dienst Neurologie van het UZ Gent naar aanleiding van de Europese Dag Van De Beroerte op 8 mei het initiatief voor het kookboek ‘Eigenhandig Lekker’: een kookboek boordevol recepten die ‘eenhandige mensen’ zelf kunnen klaarmaken.

Goed thuiszorgwinkel engageerde zich graag voor dit project. Wij streven er immers naar om iedereen te helpen zo autonoom mogelijk te blijven, ook wie getroffen is door een ziekte, aandoening of ongeval. In het kookboek staan heel wat handige hulpmiddelen voor in de keuken opgelijst. Daarmee kan je eenhandig aan de slag om gezonde recepten zelf klaar te maken. De seizoensgebonden recepten werden geselecteerd door de jonge topchef Broes Tavernier van restaurant ''t Vijfde Seizoen' in Aalter.

koken met één hand

hulp in de keuken

Wil je in de keuken zelf je plan kunnen trekken? Volgende hulpmiddelen helpen je daarbij.

antislipmatje
Om allerhande voorwerpen op te plaatsen zodat deze niet gaan schuiven. 
Meer info >

 

blikopener

Ideaal om in combinatie te gebruiken met een antislipmatje. Met deze soepel werkende blikopener heb je niet veel kracht nodig om een blik te openen.

multi-opener 6 in 1
Deze multi-opener opent bokalen met schroefdeksels, flessen met draaistoppen of kroonkurken, conservenblikken met trekring en drankblikjes. Ideaal om te gebruiken in combinatie met een antislipmatje.
Meer info >


dunschiller met klem
Bevestig deze dunschiller aan de rand van de tafel of het werkblad. Met één hand kan je het voedingsproduct van je weg schuiven over het mesje. De schillen vallen op tafel, en niet op de grond.
Meer info >

 

eenhandig afgietsysteem

Hiermee kan je alle voedingsmiddelen van je af gieten met één hand.

ergonomisch keukenmes met easy grip
Mes met een verdikt antisliphandvat dat haaks op het lemmet staat.

Meer info >


fixatie voor steelpan

Deze vaste fixatie met zuignappen – geschikt voor een keramische kookplaat - zorgt ervoor dat je pan of niet gaat schuiven als je met één hand roert.

fixatie voor kookpot
De stand van deze vaste fixatie met schroeven kan je aanpassen naargelang de grootte van de kookpot. De fixatie zorgt ervoor dat je kookpot niet gaat schuiven als je met één hand roert.

klemsysteem voor potten
Plaats dit klemsysteem over de rand van de tafel of werkblad. Klem je bokaal ertussen. Door met je buik tegen de klem te duwen, blijft de bokaal op zijn plaats zitten.

Nelsonmes
Een Nelsonmes is aan het uiteinde rond gebogen en getand. Je kan er mee snijden door het te kantelen, en kan het ook als vork gebruiken.

snijplank met nagels
Keukenplank voorzien van nagels waarop je voedingsproducten kan fixeren. Je hebt maar één hand nodig om het product te snijden.

keukenrasp
Een keukenrasp met een ergonomisch handvat. Hiermee kan je eenvoudig eenhandig groente raspen die op de snijplank met nagels is gefixeerd.

eenhandig kookmandje
Een roestvrij stalen mandje dat helpt bij het afgieten van groenten en aardappelen zonder dat je de pan dient op te tillen. Het handvat heeft een goede grip en wordt niet warm.

iedereen zelfstandig

Eigenhandig Lekker’ help niet alleen mensen met een eenzijdige verlamming hun autonomie te bewaren. Ook als je om een andere reden (bv. een schouderoperatie) maar een hand kan gebruiken, vind je in dit boek nuttige kooktips. Dat is ook zo als je verminderde kracht hebt in je beide handen. Autonomie en zelfstandigheid voor iedereen!

Het boek ‘Eigenhandig Lekker’ is te koop in de Goed thuiszorgwinkel in je buurt en in onze webshop
Lees, proef en geniet. En … smakelijk eten.

Ontdek ook onze andere oplossingen die je helpen om zelfstandig te kunnen blijven in je eigen woning. Neem gerust contact op met een Goed thuiszorgwinkel in je buurt.

Tina