Als je lang in een rolstoel zit, heb je een verhoogd risico op doorzitwonden. Die ontstaan als er gedurende lange tijd druk is op één plaats. Geregeld van zithouding veranderen is belangrijk, maar met een mobiele beperking is dat niet altijd evident. Vandaar dat het belangrijk is dat je in je rolstoel op een antidecubituskussen zit.

zit je lang onbeweeglijk stil?

Ja  – kies voor een kussen op basis van lucht of gelmaterie.

 

Nee – een drukverlagend kussen uit traagschuim zal in de meeste gevallen volstaan.

 

In sommige gevallen ben je het best geholpen met een kussen dat je volledig kan aanpassen op maat. Als je je bijna niet meer kan bewegen bijvoorbeeld of als je bekken een ernstige scheefstand heeft of als je ooit doorligwonden hebt gehad. Kies in die gevallen zeker voor een kussen op basis van lucht of gel. Bij sommige kussens kan je de lucht laten alterneren zodat er afgewisselde wrijving ontstaat op de lichaamsdelen die langdurig aan druk zijn blootgesteld. Ook de vorm van het kussen kan je specifiek laten aanpassen naar je lichaam.

Met de juiste zithouding verklein je de kans op doorzitwonden. Onze mobiliteitsverstrekkers bekijken samen met jou hoe je het best doorzitwonden kan voorkomen of behandelen.