De demografische cijfers liegen er niet om: tegen 2025 zal 21% van de Belgen ouder zijn dan 65 jaar. Logisch dat producenten van meubilair hier oog voor hebben. Het gevolg is een grote waaier uiterst stijlvolle meubels die de extra zorg op latere leeftijd mee incalculeren. En dat is niet alleen interessant voor wie nu al daadwerkelijk hulp nodig heeft. Als jonge senior denk je misschien nog niet aan zorg(en) voor morgen, maar de kans dat het zitcomfort van een zorgzetel je kan bekoren is groot.

zorgzetel

Zorgmeubilair is hip en trendy. Die indruk krijg je alvast als je de zetels ziet die onder die noemer vallen. De op zorg toegespitste kenmerken zijn immers (bijna) niet zichtbaar. Neem nu een zorgzetel. Onder de misschien wat misleidende naam gaat immers een groot zitcomfort schuil. En echt comfortabel zitten kan je eigenlijk pas als je een doordachte zitkeuze maakt. De ene zetel is immers de andere niet. Testen en uitproberen terwijl je naar het advies van onze productspecialisten luistert is dan ook de eerste stap naar comfortabel en gezond zitten.

tips om er lekker bij te gaan zitten

  • Zorg dat er ter hoogte van de knieën geen afknelling is met de zetel. Dit is belangrijk voor een goede bloeddoorstroming in je benen.
  • Kies een bekleding die bij je past: namaakleder bijvoorbeeld heeft als voordeel dat eventuele vlekken door incontinentie niet in het materiaal doordringen.
  • Kies voor een zetel met opklapbare beensteun: zo kan je afwisselend met je voeten in de hoogte en op de grond zitten. Zit je toch liever in een vaste zetel, dan kan een voetenbankje een goede oplossing zijn.
  • Gebruik je de zetel in verschillende kamers of op verschillende plaatsen in de kamer, dan kies je best een model met wielen.
  • Laat je adviseren over opties: afneembare of verplaatsbare arm- en hoofdsteunen, bijzettafels of eettafels en bekerhouders verhogen het zitgemak aanzienlijk.
  • Kies niet zo maar voor de eerste de beste zetel. Echt comfortabel zitten kan je eigenlijk pas als je een doordachte zitkeuze maakt. Bij Goed thuiszorgwinkel luisteren we naar je verhaal, en adviseren je op basis van je persoonlijk verhaal je perfecte zit-DNA.

comfortstoelen

Wat geldt voor (ergonomische) comfortzetels, geldt ook voor stoelen: de ene is de andere niet. Zeker niet als je al een dagje ouder bent. Net zoals de comfortzetels passen comfortstoelen met hun eigentijds design in elk interieur.

Als je extra steun nodig hebt als je wil gaan zitten of terug rechtstaat, kies je best een stoel met een armsteun. Ook belangrijk is dat je de voeten goed achteruit kan plaatsen onder je stoel. Zo creëer je immers een hefboompositie en kan je gemakkelijker rechtstaan uit een stoel. Meestal zit je steviger op een stoel met armleuningen. En dat is een bijkomend voordeel, omdat je dan veel moeilijker onderuitzakt dan op een stoel zonder leuningen. Vermijd afknelling ter hoogte van je knieën om een goede bloeddoorstroming in je benen te garanderen.

Een speciale stoel is de stoel met een sta-op-functie. Deze stoel heeft een veersysteem dat de zitting doet kantelen als je overeind komt. Hierdoor kantelt het zitvlak mee met je bewegingen bij het opstaan en terug gaan zitten. Dit systeem is afgestemd op je gewicht en werkt volledig op basis van je eigen spierkracht: zonder elektriciteit of afstandsbediening dus.

aangepaste tafels

Bij een tafel hou je ook best rekening met je (toekomstige) zorgbehoeftes. Zorg ervoor dat het tafelblad stevig is, zodat de tafel niet kan omkippen als je erop steunt. Daarnaast is het ook belangrijk dat er veel beenruimte is onder de tafel. Zo kan je steeds comfortabel zitten en je benen eens strekken. Zorg er ook voor dat je eventueel met een rolstoel onder het tafelblad kan.