Met een verminderd zicht is het vaak niet evident om alles zo helder mogelijk te zien. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee je je ogen zo goed mogelijk kan ondersteunen. Kom ze gerust testen: van loep- en leeslampen tot klokken en telefoons met een groot display.

extra belichting en verlichting

Als het te donker is in je huis, raken je ogen sneller vermoeid. Een daglichtlamp straalt op een afstand van 10 cm al 10.000 lux uit. Dat licht compenseert het gebrek aan zonlicht. Dat maakt het eenvoudiger om te lezen of om je hobby te blijven uitoefenen.

leesloepen: kleine letters worden groot

  • Een optische loep bestaat in een handmodel dat je moet vasthouden of in een standmodel dat je bovenop de tekst op je bureau of tafel kan plaatsen. De vergroting varieert tussen 3 en 5 keer.
  • Met een elektronische loep kan je de tekst tot 11 keer vergroten. Heel eenvoudig om prijskaartjes, foto's en folders te bekijken. Het compacte formaat past gemakkelijk in een binnenzak of handtas.
  • Een beeldschermloepkan je vergelijken met een computerscherm: plaats je boek of krant op het leesplatform en je krijgt de tekst met een maximale vergroting tot 75 keer te zien.
  • Een leesliniaal vergroot 2 keer en schuif je stelselmatig per regel beneden over de tekst die je aan het lezen bent.

klokken en wekkers

kalenderklok met hoog contrast voor slechtziendenSnel kunnen zien hoe laat het is of welke dag van de maand of week het is. Als je niet meer zo goed ziet, is dat niet altijd evident. Handige hulpmiddelen zijn kalenderklokken of wekkerradio’s met een grote display en helder afgelijnde cijfers en letters. Er is keuze uit modellen met een analoge klok of een digitale aanduiding. De cijfers zijn meestal zwart op een heldere witte achtergrond of wit op een heldere zwarte achtergrond om het contrast en de zichtbaarheid zo groot mogelijk te maken. Kalenderklokken zijn ook geschikt om het oriënteringsvermogen bij mensen met dementie in stand te houden.

 

sprekende klok Een alternatief is kiezen voor een sprekende klokof sprekend uurwerk. Een druk op de spreekknop volstaat om te horen hoe laat en welke dag het is.


 

toetsenborden met grote weergave

Als je graag en vaak op een computer werkt, kan je je toetsenbord aanpassen aan je verminderd zicht. Er bestaan toetsenbordenwaarop de cijfers, letters en symbolen op de toetsen groter worden afgebeeld dan op een normaal klavier. Zwarte toetsen met een grote witte tekst verhogen de zichtbaarheid van de tekst op de toetsen.

Benieuwd naar ons volledige gamma Low Vision hulpmiddelen? Kom gerust eens langs bij Goed thuiszorgwinkel. Onze specialisten helpen je graag verder. 

Tina