Doorligwonden kunnen bijzonder pijnlijk zijn en vaak hebben ze nogal wat tijd nodig om te genezen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van zit- of ligrichting verandert. Doe je dat niet, dan ontstaan er wrijvingen op je lichaam die heel pijnlijk kunnen zijn en je huid onherroepelijk kunnen beschadigen. Veranderen van houding is dus heel belangrijk.

Kussen tegen doorligwonden

hoe kan ik doorligwonden herkennen?

Doorligwonden komen meestal voor op plaatsen waar de huid dun is en het bot zich dicht onder de huid bevindt. Risicovolle zones zijn onder meer het stuitbeen, de hielen, de ellebogen en de heupen.

Decubitus begint meestal met een lichtrode vlek waarvan de kleur niet weggaat als je erop drukt. Best neem je bij die rode kleur al meteen maatregelen om te vermijden dat de huid volledig geïrriteerd raakt. Dit kan immers tot diepe wonden leiden. Zelfs als de huid niet rood is, kan er toch decubitus ontstaan. De huid zal dan warmer aanvoelen en gevoeliger zijn dan normaal. Vaak is er ook een zwelling of verharding onder de huid.

TIP: Controleer als mantelzorger of verpleegkundige dagelijks de huid van je patiënt. Zeker als die zelf een pijn kan voelen. Door de risicozones regelmatig te checken, kan je doorligwonden voorkomen of zo snel mogelijk behandelen.

hoe kan ik doorligwonden behandelen?

Een antidecubitusmatras verdeelt de druk beter over het lichaam en vermindert de kans op doorligwonden aanzienlijk. Antidecubitusmatrassen zijn vaak dun, en plaats je het best bovenop een dikkere matras. Let er wel op dat je niet hoger komt te liggen dan de veilige hoogte van de onrusthekken waar je zorgbed misschien mee uitgerust is.

Er bestaan ook wisseldrukmatrassen die dik genoeg zijn om rechtstreeks op de lattenbodem te plaatsen. Die bevatten kunststof elementen die eruitzien als plastic buisjes. Een bijgeleverd motorelement blaast die deeltjes afwisselend op. Zo blijft de druk egaal verdeeld over je lichaam als je op de matras ligt. Het inblazen van lucht in de matras gebeurt zo goed als geruisloos.

Je kan ook kiezen voor een antidecubituskussen. Kussens met wisseldruk helpen als je al doorligwonden hebt, en zijn gemakkelijk in een rolstoel te bevestigen. Statische antidecubituskussens werken eerder preventief en hebben een incontinentiebestendige hoes.

Doorlig- of doorzitwonden kan je op veel plaatsen aan je lichaam krijgen. Afzonderlijke elementen kunnen ook hier de pijn verlichten.

  • Luchtkussens of visco-elastische spiekussens zorgen ervoor dat er geen druk meer is op je hielen als je ligt.
  • Ellebogen met doorligwonden kan je behandelen met gelzakjes en een beschermende hoes die je over je elleboog kan aantrekken.
  • Als je veel op je zij ligt, kan je ook aan je oor decubitus krijgen. Dit kan je voorkomen door je wang op een oorkussen te leggen zodat het oor niet in contact komt met de matras. Dit zachte kussen heeft een inkeping waar je oor netjes in past.

Vragen over decubitus? Maak een afspraak en stel je vragen aan onze productspecialisten. We helpen je graag doorligwonden te voorkomen en te genezen.

Tina tip