Goed gevormde steunzolen en stevige schoenen vormen een mooie en soms noodzakelijke combinatie om onbezorgd te kunnen stappen. Soms vragen je voeten echter nog meer aandacht. Als je een droge huid hebt bijvoorbeeld, of kloven of voetschimmel. De exacte reden van die voetkwalen is niet altijd te achterhalen. Vast staat dat er gelukkig altijd wat aan te doen valt. We zetten een paar veel voorkomende voetkwalen op een rij.

voetkwaal behandelen

droge voethuid

Een droge voethuid herken je door een gespannen, jeukende en/of schilferige huid. De oorzaak is een tekort aan vetten (lipiden) en hydratanten. Je kan je voeten beschermen tegen uitdrogen met een crème, zalf of balsem. De actieve werkstoffen daarin zorgen voor herstel van je huid.

hallux valgus: knobbel op de grote teen

Een grote knobbel aan de buitenzijde van je grote teen duidt op de scheefstand van je grote teen. De medische term hiervoor is Hallux Valgus. De knobbel doet je pezen en gewrichtsbanden in kracht afnemen, met als gevolg dat je voet pijn doet tijdens het stappen. Naarmate de Hallux Valgus groeit, wordt hij ook steeds pijnlijker. De knobbel duidt op een scheefgroei van je voet waarbij je grote teen van stand gaat veranderen. Dit wordt vaak veroorzaakt door het dragen van verkeerde schoenen. Zoals schoenen die knellen op het brede deel van je voet.

Wacht niet te lang om een van onze voetspecialisten te contacteren als je last hebt van Hallux Valgus. Hoe eerder je de knobbel laat behandelen, hoe beter. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat je de last kan verhelpen door het dragen van een corrigerende zool. Soms kunnen kleine spalkjes ook tijdelijk helpen. Draag sowieso steeds platte schoenen die goed bij je passen en die niet knellen.

eeltvorming en kloven

Als je voeten zwaar belast zijn, kan eeltvorming ontstaan. In combinatie met een droge en ruwe huid ontstaan snel kloven. Gevolg: pijnlijke voeten bij elke stap. Eelt of kloven kan je behandelen met klovenzalf, eeltcrème, peeling of een kruidenbad.

droge voeten

branderige voeten

Branderige voeten steken vooral tijdens de zomermaanden de kop op. Met een balsem, kruidenbad, lotion, voetbad of voetdeo kan je branderige voeten gedurende lange tijd weldadig verfrissen.

koude voeten

Kouden voeten duiden vaak op een nakende verkoudheid. De oorzaak is te zoeken in een slechtwerkende bloeddoorstroming. Behandelen kan met een warmtebalsem of een verwarmend voetbad.

voetbad

zweetvoeten

Als je voeten hebt die veel zweten, kan je ze behandelen met deodoriserende productendie de transpiratie reguleren en je huid versterken.

voetschimmel

Schimmels tussen je tenen vormen zich in (te) warme schoenen. Als je een beschadigde of weke huid hebt, is de kans op voetschimmel nog groter. Diabetespatiënten lopen ook een groter risico op voetschimmel. Belangrijk is alvast dat je je voeten altijd goed wast als je last hebt van voetschimmel, zeker als je regelmatig op blote voeten loopt. Voetschimmel is immers besmettelijk en kan dus overgedragen worden op andere mensen. Trek ook dagelijks schone kousen of sokken aan. Ook regelmatig van schoeisel veranderen kan helpen. Vermijd om blootsvoets aan een zwembad of in een sauna te lopen: probeer steeds om slippers te dragen.

Een voetschimmel werkt rechtstreeks in op de hoornlaag van de voethuid. Hierdoor lost de huid en ontstaan er kloofjes en schilfers tussen je tenen, en vormen er zich kleine blaasjes waar een vocht inzit. Dit zorgt voor een onaangename geur en vooral voor een vervelende jeuk. Voetschimmel kan je behandelen of voorkomen met voetpoeder, nagel- en huidbeschermende spray, olie of crème. Laat voetschimmel zo snel mogelijk behandelen om te voorkomen dat de schimmel zich naar andere delen van je voeten verplaatst.

likdoorn

Een likdoorn is in de volksmond beter bekend als eksteroog. Het is een branderig en hard plekje bovenop een teen of op een voetzool. Een likdoorn ontstaat meestal door knellende schoenen. Die zorgen voor een continue druk op steeds dezelfde plek. Door die irritatie bouwt je huid een beschermingslaagje op in de vorm van een eeltlaag. De constante druk van de knellende schoen drukt het eelt naar binnen en doet zo een likdoorn ontstaan. Een likdoorn is eerder pijnlijk dan gevaarlijk. Toch laat je hem best behandelen, daar hij op termijn kan gaan ontsteken.

Om een likdoorn te behandelen bestaan nogal wat balsems en sprays. Laat je hier best over adviseren door een van onze voetspecialisten. Uiteraard is het sowieso aangeraden om te kiezen voor ruimer en meer comfortabel zittende schoenen dan degene die je momenteel draagt.

Last van pijnlijke voeten? Maak een afspraak met een van onze voetspecialisten of vraag informatie over ons uitgebreid gamma verzorgingsproducten.

Tina