Allergie en astma: beide vervelend, maar toch verschillend. Lees hier wat precies het verschil is en wat je kan doen om de kwalen te verzachten.

allergie: als je immuunsysteem overuren draait

Je immuunsysteem beschermt je in normale omstandigheden tegen infecties. Soms reageert je afweersysteem ook op stoffen en zaken waar je lichaam eigenlijk niet op hoort te reageren. Als je gevoelig bent voor bijvoorbeeld gras- en boompollen, huisstofmijten, bepaalde soorten voedsel, geneesmiddelen of huisdieren, dan heb je een allergie.

De stoffen waarop je reageert noemen we allergenen. Het zijn niet de allergenen die je ziek maken, maar wel de reactie van je verdedigingssysteem dat antilichamen produceert tegen deze allergenen. Die antilichamen zorgen voor ziektesymptomen zoals een lopende neus, tranende ogen, huiduitslag en een piepende ademhaling. De klachten treden meestal op daar waar het allergeen het lichaam binnenkomt. Vandaar dat je bij hooikoorts vaak moet niezen omdat de pollen van grassen of bomen je lichaam via je neus binnenkomen.

Stop allergie

astma: wanneer je soms moeite hebt met ademhalen

Van een allergie heb je alleen last als je met de stoffen waar je gevoelig voor bent in aanraking komt. Van astma heb je ook op andere momenten last. Astma is een chronische ontsteking van je luchtwegen waardoor je vaak moeite hebt met ademhalen, kortademig bent of veel moet hoesten. Dit kan ook zo zijn omdat je overgevoelig bent voor bepaalde prikkelingen zoals sigarettenrook, uitlaatgassen, schoonmaakmiddelen of zelfs koude lucht.

Astma kan je ook krijgen van allergische prikkels. Als je astma hebt, vernauwen je luchtwegen zich omdat je slijmvliezen ontstoken raken en zo meer slijm produceren. De vernauwing van je luchtwegen trekt meestal maar langzaam weg. Dat kan spontaan gebeuren, soms enkel onder invloed van een gepast geneesmiddel.

Astma kan ook latent aanwezig blijven, zelfs al zijn er lange periodes zonder ongemakken. Tussen 5 en 10% van de Belgische bevolking heeft astma. Bij kinderen is het de meest voorkomende chronische aandoening. Astma kan je behandelen door niet te roken, sigarettenrook te mijden en genoeg te bewegen. Ook medicijnen kunnen helpen om je astmaklachten te verminderen. Echt je astma genezen zullen medicijnen niet doen.

aerosol

Als je last hebt van astma of luchtwegeninfecties, kan je luchtwegverwijdende medicatie innemen via een aerosoltoestel. De geneesmiddelen die je moet nemen worden opgelost in een vloeistof. De aerosol zet de vloeistof om in een nevel die je via een maskertje inademt: hierdoor komen je luchtwegen weer vrij.

  • Zet de aerosol aan en wacht enkele seconden om het mondmasker op je gezicht te plaatsen.
  • Als het medicijn volledig is verneveld, maakt de aerosol een sputterend geluid.
  • Hou het masker nog een kleine minuut aan de mond als dit gebeurt.
  • Reinig en steriliseer het masker na elk gebruik om huidirritatie te voorkomen bij het volgend gebruik.
 

Via onze uitleendienst kan je ook een aerosol ontlenen. Het maskertje zelf moet je altijd aankopen: het is immers hygiënisch niet verantwoord om een masker te gebruiken dat al eerder door een andere persoon is gebruikt. Een aerosol lenen is aangeraden als je het toestel maar voor kort gebruik nodig hebt. Indien jij of jouw kind langere tijd een aerosol nodig hebt, is een aankoop voordeliger. In dat geval koop je na langdurig gebruik ook best steeds een nieuw mondmasker.

Voor een kind koop je best een toestel met een tragere vernevelsnelheid. Hierdoor duurt het vernevelen wel iets langer, maar omdat een kind soms niet stilzit of het masker soms niet goed ophoudt, komt er met de tragere vernevelsnelheid toch nog voldoende medicatie in de luchtwegen.

aspirator

Ook een aspirator wordt soms gebruikt bij de behandeling van astma. Met een aspirator kan je vastzittende slijmpjes wegzuigen. Net als een aerosol kan je een aspirator huren via onze uitleendienst. Om hygiënische redenen moet je de toebehoren wel steeds aankopen.

puffer

pufferMet een puffer of inhalator verstuif je medicijnen rechtstreeks in je mond. Dit doe je door het onderste deel van de puffer in je mond te stoppen, en er bovenaan op te drukken. Een puffer is steeds vooraf al met het juiste medicijn gevuld. Er bestaan puffers met luchtverwijdende medicatie of met ontstekingsremmers, of soms een combinatie van beide.

luchtbevochtiger

Luchtbevochtiger VicksDroge lucht in een kamer kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Een droge lucht met lage luchtvochtigheid kan leiden naar een droge huid, een prikkelende keel en zelfs naar hoofdpijn en vermoeidheid. Daarom is het vaak heel belangrijk dat je de kamers in je huis regelmatig eens goed laat verluchten door het raam gedurende een tijd open te zetten.

Indien het niet vochtig genoeg is in een kamer, kan je voor extra bevochtiging zorgen met een luchtbevochtiger. Sommige toestellen zijn uitgerust met een hygrostaat. Dit apparaatje werkt als een thermostaat en schakelt de luchtbevochtiger uit wanneer de gewenste luchtvochtigheid is bereikt. Sommige luchtbevochtigers kan je ook gebruiken met geurpads of essentiële oliën, wat voor een sterk aromatisch effect zorgt.

Er zijn drie soorten luchtbevochtigers: ultrasone modellen die werken met warme lucht/stoom en modellen die werken met koude lucht. Bij elk model vervang je best dagelijks het water en reinig je het volledig toestel best om de week.

  • Een ultrasone luchtbevochtiger werkt met trillingen onder water en stoot zichtbare nevel uit. Een dergelijk toestel vraagt weinig onderhoud en veroorzaakt geen geluidshinder.
  • Een luchtbevochtiger met stoom verwarmt het water in het toestel en blaast stoom de kamer in. Dit zorgt ervoor dat de kamer ook iets opgewarmd wordt.
  • Een luchtbevochtiger met koude lucht zuigt het water op en laat het water op een natuurlijke manier verdampen. Deze toestellen werken meestal met een filter.

Meer weten over luchtbevochtigers? Bezoek zeker Goed thuiszorgwinkel in je buurt: onze productspecialisten demonstreren graag het verschil tussen de verschillende modellen.

matras- en kussenbeschermer

Als je last hebt van allergie is knus slapen niet altijd even eenvoudig. Een veel voorkomende allergeen is immers een enzym dat door de huisstofmijt wordt gebruikt om microhuidschilfers te verteren. 90 procent van alle huisstofmijten nestelen zich in matrassen en kussens, omdat het daar warm, donker en vochtig is. Matrasbeschermers en kussenbeschermers kunnen je slaapcomfort verhogen. Niet alleen komt je lichaam niet langer in contact met de huisstofmijt, de ventilerende en vochtregulerende werking van de beschermende laag zorgt ervoor dat de lucht onder je lichaam in beweging blijft. Hierdoor slaap je veel rustiger en zweet je veel minder.

Vrij ademen? Onze productspecialisten maken je graag wegwijs in een groot gamma aan hulpmiddelen om je allergie of astma aan te pakken.