Je huid is een belangrijke beschermingslaag voor je lichaam: hij beschermt je tegen invloeden van buitenaf, schakelt ziektekiemen uit en slaat voedingsstoffen op. Je huid verzwakt naarmate je ouder wordt. Je huidlagen worden dunner, kwetsbaarder en gevoeliger. Zelfs als je een gezonde oudere bent, is de verdedigingsfunctie van je huid minder sterk. En dat opent de weg voor huidirritaties of–infecties. Een goede bescherming van je huid is dus zeker geen overbodige luxe. Zeker niet als je last hebt van incontinentie.

Bij ongewenst urineverlies besteed je best extra aandacht aan je huidhygiëne. Het is belangrijk dat je urine zo weinig mogelijk in contact komt met je huid. Schadelijke en bijtende stoffen in je urine tasten je huid immers aan. Vandaar het belang te kiezen voor een goed absorberend incontinentieverband.  

Kies ook voor incontinentiemateriaal dat goed ademt: luchtcirculatie helpt om huidletsels en irritatie tegen te gaan. En dat is belangrijk, daar het samenspel van warmte, vocht en eventuele wrijving het nadelig effect versterkt dat urine op je huid kan hebben.


 

Naast het kiezen van het voor jou meest geschikte incontinentiemateriaal, zijn er nog andere manieren waarop je je huid kan beschermen.

  • Maak je huid zacht schoon, best zonder water. Je huid kan uitdrogen als je hem vaak met zeep en water wast. Toegegeven, dit klinkt raar, maar het is wel zo. Zeep bevat namelijk reinigingsingrediënten die op je huid kunnen achterblijven bij het wassen, voor irritatie kunnen zorgen of de natuurlijke oliën in je huid kunnen aantasten. Een goed alternatief is je huid verzorgend wassen met speciaal ontworpen vochtige wegwerpwashandjes. Deze kan je ook gebruiken als tussentijdse opfrissing tussen twee verschoonbeurten door.
  • Een verzorgingslotion of –crème die je gebruikt bij ongewenst urineverlies moet geschikt zijn voor een gevoelige huid en breng je best dagelijks op je huid aan. Soms zelfs meermaals per dag. Ze verzachten het droge en soms branderige gevoel van je huid en helpen tegelijkertijd om de zuurtegraad en vochtbalans van je huid in stand te houden. Breng ze steeds aan op een droge en schone huid.
  • Een huidverzorgingsproduct voor incontinentiezorg bevat hydraterende en verzachtende stoffen zoals vitamine E, glycerine en natuurlijke oliën. De vochtinbrengende bestanddelen helpen de natuurlijke vochtbalans van je huid bewaren. Sommige bevatten ook zinkoxide, een stof die luieruitslag verzacht.
  • Een barrièrecrème legt een vochtafstotend beschermlaagje aan op je huidoppervlak. Je kan deze crème preventief gebruiken of aanbrengen op plaatsen die al enige vorm van roodheid of irritatie vertonen.

Discrete zekerheid

Mensen met een beperking vragen extra aandacht, ook voor de verzorging van hun huid. Als mantelzorger hou je hier best rekening mee. Mensen met een beperkte mobiliteit kunnen in veel gevallen niet in bad of onder de douche, en worden op bed gereinigd, verschoond en verzorgd. Met speciale reinigingshulpmiddelen verloopt dit aangenamer voor de patiënt en handiger voor de zorgverlener.

  • Bij een reinigingsproduct zonder water en zeep is afspoelen niet nodig.
  • Je kan deze producten gebruiken over het volledige lichaam, ook op de intieme zones waar het effect van urineverlies het sterkst is.
  • Door het gecombineerde effect van reinigen, verzorgen en beschermen, verkrijg je in een eenvoudige wasbeweging een propere, frisse en gezonde huid.
  • Als zorgverlener kan je met minder belasting van je rug een goede hygiëneroutine toepassen.

Je goed in je vel voelen? Maak gerust een afspraak met een van onze specialisten incontinentiezorg. Je huid is het verzorgen immers meer dan waard. Ook als zorgverlener met vragen rond huidverzorging kan je bij ons terecht.

Tina