Onderga je binnenkort een operatie aan je borst of heb je die ingreep net achter de rug? Dan voel je je wellicht onzeker en overrompeld door vragen. Logisch ook, je wordt geraakt in de kern van je vrouwelijkheid. Op verhaal kunnen komen is zeker geen overbodige luxe. Integendeel.

Goed thuiszorgwinkel begeleidt je vanaf de diagnose tot je weer helemaal lekker in je vel zit. Onze experts adviseren je over alle mogelijke prothesen, aangepaste lingerie en badmode. Ze doen dat in discrete ruimtes waar je in alle rust kan vertellen, luisteren en passen.

Zo snel mogelijk terug deelnemen aan het dagelijks leven – én je daar goed bij voelen – is een belangrijke stap in het genezingsproces na een borstoperatie. Het kiezen van een borstprothese neemt een aparte plaats in binnen dat proces. Borstprothesen zijn gemaakt uit een zacht siliconenmengsel en zorgen voor een zacht en natuurlijk uitzicht en gevoel. Iedere vrouw ervaart dit anders. We passen elke borstprothese aan je lichaam, persoonlijke omstandigheden en levenswijze aan.

Terug mooi en vrouwelijk

voorlopige prothese (postoperatieve prothese)

De eerste weken na je operatie kan je nog geen siliconenprothese dragen. Je wonde moet eerst nog verder genezen, en je andere borst kan veranderen van vorm. In die periode kan je een postoperatieve prothese dragen. Deze zachte, comfortabele prothese bestaat uit een voorgevormd hoesje met speciale medicinale watten. Ze heeft een gladde voorzijde en een katoenen achterzijde, en is afgewerkt met antibacterieel microzilver. Een voorlopige prothese verhindert irritatie van je gevoelig huidweefsel, en brengt een zeker volume en symmetrie terug. Hierdoor voel je je zeker en veilig. Een voorlopige prothese kan je ook dragen tijdens het slapen of bij revalidatieoefeningen.

definitieve borstprothese

Een definitieve prothese is verkrijgbaar in verschillende modellen, vormen en maten. Deze prothesen zijn gemaakt van zachte siliconen die helpen om je figuur te herstellen. Het gewicht komt overeen met het gewicht van een eigen borst van diezelfde grootte. Je kan kiezen voor een klevende prothese: die wordt rechtstreeks op je huid gekleefd en vormt zo samen een geheel met je lichaam. Er bestaan ook niet-klevende protheses. Die kan je in een aangepaste beha bevestigen. Een discreet in de beha verwerkt hoesje ondersteunt je prothese stevig en soepel. Officieel kan je vanaf 6 weken na je operatie tegemoetkoming voor een siliconenprothese aanvragen. We raden aan om daarmee pas te beginnen als alle wonden volledig genezen zijn en de postoperatieve zwelling helemaal is verdwenen. Te vroeg een definitieve prothese kiezen kan leiden tot pijn.

deelprothese

Bij een operatie wordt niet altijd de volledige borst verwijderd. Na een borstsparende operatie of borstreconstructie kan je met een deelprothese je symmetrie van je borst zo goed mogelijk herstellen om je terug op en top vrouw te voelen. De randen van een deelprothese voelen zacht aan en zorgen voor een zachte overgang. Je kan een deelprothese direct op de huid dragen zonder gevaar voor irritatie. Net als een volledige prothese bestaat een deelprothese in een klevende en niet-klevende vorm.

zwemprothese

Je staat er niet alleen voor

Borstkanker verwerken kost tijd. Niet iedereen gaat om dezelfde manier met de rouw en het veranderende zelfbeeld om. Een genezingsproces is iets heel persoonlijk, zowel fysiek als mentaal. Daar een einddatum op kleven is bijna niet mogelijk.

Je evolueert van een doodsangst naar aanvaarding en voorzichtig opnieuw genieten. Belangrijk is dat je je gevoelens niet afsluit voor de buitenwereld. Erover praten met je partner, familie of goede kennissen helpt en werkt therapeutisch.

Ook bij Goed thuiszorgwinkel vind je een luisterend oor van mensen die weten wat je doormaakt en je daarbij zo gericht mogelijk advies kunnen geven. Daarnaast bestaan er ook heel wat organisaties waar vrouwen na borstkanker samen kunnen praten, revalideren en zelfs sporten.

Zwemmen is een ideale sport om weer in beweging te komen na een operatie. In principe mag je zwemmen met een gewone borstprothese, die is immers bestand tegen chloor en zeewater. Toch raden we je aan om een speciale zwemprothese uit te proberen. Ondervinding leert dat heel wat vrouwen daar de voorkeur aan geven. Een zwemprothese is veel lichter dan een gewone prothese en hangt ook niet door in je badpak of bikini.

aangepaste lingerie en badmode 

Minstens even belangrijk als het vinden van een borstprothese die je een goedzittend en vrouwelijk gevoel geeft, is de keuze van aangepaste lingerie en badkleding. Elke Goed thuiszorgwinkel heeft een groot en gevarieerd modieus assortiment. Breng gerust een familielid of goede vriendin mee om je te begeleiden bij je keuze. Kies na je operatie in eerste plaats voor een comfortabele beha. Denk eerst aan het genezingsproces, pas daarna aan het fashiongehalte. Je lichaam vraagt tijd om te herstellen. Later is er nog tijd genoeg om je volop te concentreren op het stijlvolle en modieuze aspect.

modieuze hoofdsjaaltjes

Na chemotherapie is de kans groot dat je te maken krijgt met haaruitval. In afwachting dat je haar teruggroeit, kan je kiezen voor een sjaaltje om je hoofd te bedekken. Er bestaat een uitgebreid gamma in verschillende materialen en kleuren om je zo vrouwelijk en comfortabel mogelijk te voelen.