Het is niet zo leuk om vast te stellen dat je dagelijkse handelingen vaak niet meer zo eenvoudig kan uitvoeren als je een dagje ouder wordt, of als je een fysieke beperking hebt. Gelukkig bestaan er heel wat handige hulpmiddelen waarmee je je toch zelf kan behelpen.

raap iets op zonder te bukken

Door rug- of heupproblemen is het soms heel moeilijk en vaak zelfs onmogelijk om je te bukken om iets op te rapen. Een grijparm of zogenaamde Helping Hand lost dit euvel op. Dit is een handige metalen stok met aan het eind een grijper. Die kan je bedienen met een hendel. Als je rechtstaat kan je zo dingen oprapen waar je anders niet zou bij kunnen. Er bestaat ook een versie met een korte steel die je kan gebruiken als je in een rolstoel of zetel zit. Daarnaast zijn er zijn ook tal van praktische gebruiksvoorwerpen met een lange steel verkrijgbaar: een stoffer en blik bijvoorbeeld.

winkel zonder zorgen

Als je zelf geen zware zakken of tassen kan dragen, kan je een handige winkeltas op wielen gebruiken. Die bestaan zowel in grote als kleine modellen. De grootste gaan tot een inhoud van 59 liter en een draagvermogen van 50 kilogram. Een sterk aluminium frame en zes wielen houden hem stabiel op elke ondergrond, en je kan er ook gemakkelijk hoogteverschillen zoals een stoep mee nemen. Indien je enkel maar kleine boodschappen doet, kan je kiezen voor een compacter model.

verplaats dingen met je rollator

Als je ondersteuning nodig hebt van een rollator, kan je zelf niets dragen terwijl je stapt. Je hebt immers beide handen nodig om de rollator vast te nemen. Op sommige rollatormodellen kan je een dienblad bevestigen. Zo kan je toch zaken meenemen terwijl je stapt.


 

dagelijks aan de slag

 • Als je verminderde kracht in je handen of last van je polsen hebt, kan je een wringpers met draaibeweging gebruiken om een doek uit te wringen. En met een verlengde kraangreep kan je eenvoudig een kraan open- en dichtdraaien.
   
 • Als je verminderde kracht hebt in je handen of armen, kan je een waterkoker, koffiekan of theepot op een schenkhulp plaatsen. Op dit kantelbare metalen ontwerp kan je de kan op zijn plaats houden met een klittenband of metalen frame en het water of de koffie eenvoudig in je kopje schenken. Door de fixatie met de klittenband kan je niet morsen, ook niet wanneer je de kan loslaat.
   
 • Op praktisch elke beker, glas of tas kan je een morsdicht deksel plaatsen. Dit silicone deksel kan je volledig over de opening bovenaan trekken. Bovenaan is een opening met een rietje voorzien. Zelfs als je de beker per ongeluk omver duwt, zal je niet morsen.


   
 • Ook knippen en knijpen kan met extra hulp: op een aangepaste zelfopenende schaar hoef je maar weinig druk uit te oefenen. En met een tubeknijper of multiopener kan je eenvoudig tubes en glazen potten van verschillende groottes openen.

leef je uit in je hobby

 • Als je groene vingers hebt, kan je eveneens op hulp rekenen. Je kan kiezen tussen tuingereedschap met ergonomische handvaten of verlengde handgrepen of een afzonderlijke greep die je op je bestaand tuinmateriaal kan plaatsen. Daarnaast kan je steunen op een tuinhulp: je kan je gemakkelijk opduwen aan de handgrepen, en het hulpje zelfs gebruiken als stoeltje of trede.
 • Je leest graag, maar hebt moeite om je boek gedurende lange tijd vast te houden? Plaats je boek dan op een  leesstaander of boekensteun.
 • Ook wie graag alle troeven op tafel legt, kan dat blijven doen. Als je moeilijkheden hebt met je fijne motoriek of met het langdurig fixeren van kaarten in je handen, kan je de speelkaarten in een speelkaarthouder plaatsen. Die bestaan in verschillende lengtes en materialen. Als je eerder visueel beperkt bent, kan je kiezen voor speelkaarten met een grote opdruk.
 • Voor handwerken bestaat een naald-in-draad-hulp. Hierdoor kan je ook als je wat instabiele handen hebt nog steeds een draad in een naald steken.

Lukken sommige zaken niet meer zo goed als vroeger? Kom gerust eens langs. Samen zoeken we naar een handige hulp waarmee je zolang mogelijk autonoom actief kan blijven.

Tina