Als je niet meer zo mobiel bent of moeilijk uit je bed, zetel of (rol)stoel kan, is het voor je zorgverlener vaak moeilijk om je te helpen verplaatsen. Een manier om je toch rechtop te helpen en te verplaatsen is een tillift. Daarnaast bestaan er ook nog andere, compactere hulpmiddelen.

glijdlakens

Als je op een glijdlaken ligt in bed, kan een zorgverlener je heel gemakkelijk verplaatsen in je bed. Op die manier kan je eenvoudig op je zij glijden en hoef je niet steeds in dezelfde positie in je bed te liggen. Je kan het ook gebruiken om hoger of lager in bed te gaan liggen. Je kan het glijdlaken al in je bed leggen vooraleer jij erin ligt. De zorgverlener kan het ook in je bed plaatsen als je er al in ligt, in dat geval zal hij of zij je eerst voorzichtig opzij rollen. Er zijn verschillende soorten glijdlakens, zelfs modellen die aan beide zijden glijden. Kies het best voor een zacht glijdbaar weefsel waarop je comfortabel kan liggen.

draaischijf

Als je zelf nog wat kan staan, al dan niet met lichte steun van een zorgverlener, maar moeite hebt om je voeten te verplaatsen kan je gebruikmaken van een draaischijf. Een draaischijf bestaat uit twee schijven die ten opzichte van elkaar draaien.

Er bestaan harde en zachte draaischijven. Een harde gebruik je over het algemeen voor staand gebruik, een zachte voor zittend gebruik. Een harde draaischijf bestaat uit een solide kunststof of zelfs metaal, en is onderaan voorzien van een antisliplaag.

Er bestaan ook harde draaischijven met een beugel, zodat je je kan vasthouden terwijl je op de draaischijf staat. Met een harde draaischijf kan je je laten helpen om vanuit een zittende positie op je bed in een (rol)stoel of zetel te gaan zitten, of omgekeerd. Eens je rechtstaat, ga je (ondersteund) op de draaischijf staan, en draai je via een beweging van het bovenste draaioppervlak vervolgens naar je stoel/zetel die vlakbij je bed staat opgesteld. Bij deze handeling blijft het fysisch ongemak voor jezelf en de zorgverlener beperkt. Zelf hoef je niet te stappen, wat het risico op struikelen verkleint.

Een stoffen zachte draaischijf kan je bijvoorbeeld op een autozetel leggen als je zelf niet meer zo goed kan manoeuvreren in de krappe ruimte van een auto. Door te draaien op de schijf kan je gemakkelijker de draaibeweging maken om in of uit je auto te stappen. De draaischijf verkleint de weerstand, en spaart zo je rug tijdens het manoeuvreren. Je moet wel nog steeds zelf je benen uit de auto heffen, maar hiervoor kan je je laten begeleiden of helpen door een zorgverlener.

Kennismaken met ons assortiment glijdlakens en draaischijven? Onze productspecialisten helpen je graag verder.