Vaak gestelde vragen beantwoord door onze bandagisten, stomaverpleegkundigen en productspecialisten.

geeft stoma een geur af?

Stomamaterialen beschikken over goede geurfilters. Als het materiaal goed is aangebracht, is een stoma in principe volledig geurdicht. Heb je toch regelmatig het gevoel dat je stoma een geurtje afgeeft, contacteer je best je stomaverpleegkundige.

Soms zal het nodig zijn om te veranderen van materiaal, maar het kan ook zijn dat je de stomaplaat nog beter kan bevestigen. Als je je zakje vernieuwt, kan er geurhinder ontstaan. Er bestaan geurneutraliserende middelen waarmee je die geur kan beperken.


Els Beuckelaers
16-43675-17-200

wat als ik een lekkage heb?

Een stoma kan lekken als het materiaal niet goed is bevestigd of wanneer er oneffenheden zijn in de buik zoals plooien of littekens. De kans op lekkage verkleint wanneer de opening van het stoma-materiaal precies rond de stoma past. Knip de opening dan ook nooit te groot of te klein.

Het stomamateriaal moet ook steeds goed aansluiten. Contacteer steeds een stomaverpleegkundige als je veel lekkages hebt: een ongelukje kan altijd, maar mag niet de regel zijn. Neem steeds een tasje met reservemateriaal mee als je op stap gaat.


André Berlengée
16-28822-29-241

hoe vaak mag ik van zakje wisselen?

Hoe en wanneer je je stomazakje best wisselt is afhankelijk van het soort stoma dat je hebt. Een loszittende plaat of een overvol of lekkend zakje moet je onmiddellijk vervangen.

Hou in de mate van het mogelijke rekening met de dotatie (= hoeveelheid materiaal waarbij het Riziv tussenkomt) die je gedurende een periode krijgt. Als je een eendelig opvangsysteem gebruikt, vervang je ook steeds de huidplaat. Bij een tweedelig systeem kan je de plaat om de 2 à 3 dagen vervangen.
stoma zakjes


Danielle Durinck
16-27266-33-241

mag ik in het water?

Stomaplaten zijn waterbestendig. Je kan zonder risico douchen, in bad en zwemmen. Let erop dat geen badolie of bodylotion rond de stoma komt, want dat kan de kleefkracht verminderen. Draag stomamateriaal in bad, douchen kan ook zonder stomamateriaal: hou er rekening mee dat er ontlasting of urine uit de stoma kan komen.

Tijdens het zwemmen kan je je stomazakje discreet verbergen onder zwemkledij met een dikkere stof of met plooitjes. Onder je gewone kleren of boven je zwembroek kan je ook een stomaband of -gordel dragen.


Katia Fosselle
15-42898-18-241

mag ik op een vliegtuig?

Je kan gerust met het vliegtuig op vakantie. Neem extra stomamateriaal mee in je handbagage, en zorg voor voldoende stomazakjes en huidverzorgings-producten. Beter teveel dan te weinig. Zo ben je eventuele onvoorziene omstandigheden te slim af.

Wat je ook best meeneemt is een stomapaspoort of een door je arts in het Engels opgesteld attest. Daarin staat uitgelegd dat je een stomapatiënt bent. Dat kan handig zijn bij eventuele douanecontroles. Een stomapaspoort kan je aanvragen bij de bandagisten van Goed thuiszorgwinkel.


Greet Verheyen
16-42003-40-200

mag ik alles eten?

Als stomapatiënt mag je alles eten. In de zomer is wel enige voorzichtigheid geboden. Vooral bij een ileostoma. Je verliest sowieso al veel vocht, en bij warm weer of zware inspanningen nog meer. Daarom is het belangrijk dat je als ileostomadrager extra water en zout opneemt.

Een extra punt van aandacht tijdens de vakantie is het voorkomen van diarree. Drink nooit leidingwater en vermijd ijsblokjes in je frisdrank of cocktail. Wees ook extra voorzichtig met rauwkost en ongeschild fruit: je weet immers niet in welk water die gewassen zijn.


Inge De Smet
stomaverpleegkundige

Zit je nog met andere vragen? Kom langs en maak een afspraak. Onze bandagisten staan klaar met hun advies. 

Kom langs