En daar ligt het dan: je kleine wonder in je armen. Lachend en kirrend, maar af en toe ook eens huilend. Goed thuiszorgwinkel staat je bij in alle ontwikkelingsfases van je baby en kind. Als je kind extra zorg nodig hebt, kan je ook bij ons terecht.

zorg bij hoesten en slijmpjes

Moeder en kind aerosollen

Wanneer je kind veel moet hoesten of een aandoening heeft op de luchtwegen, kan het zijn dat je huisarts je aanraadt om je kindje te laten aerosollen. Als dit maar tijdelijk is, kan je bij Goed thuiszorgwinkel gemakkelijk een aerosoltoestel ontlenen bij de uitleendienst.

 • Laat je baby of peuter eerst op het gemak wennen aan de werking van een aerosoltoestel. Het toestel maakt immers nogal wat lawaai, en daar schrikken kinderen soms wel eens van. Ook de witte verneveling van de medicatie kan er voor je kind eng uitzien. Laat je kind zelf eens het aan- en uitknopje indrukken als het daar al oud genoeg voor is. Of laat hem of haar het maskertje eens goed bekijken, en het eens op jouw gezicht plaatsen. Kleine zaken die een gewenning in de hand werken.
 • Zoek indien nodig afleiding voor je kind tijdens het aerosollen. Een favoriete tekenfilm om naar te kijken, of een leuk speeltje in de handen.
 • Geef je kind bij voorkeur geen fopspeen tijdens het aerosollen. Je kindje ademt dan uitsluitend door de neus, waardoor het langer duurt vooraleer de medicatie in de longen geraakt.
 • Laat je kindje zeker wat drinken of spoel zijn of haar mondje nadat het een medicijn met cortisone moet inhaleren. Was het gezichtje om infecties aan de mond of huid te voorkomen.
 • Bij een aerosoltoestel heb je steeds een inhaleermasker nodig. Voor baby’s en peuters is dit masker vrij groot, waardoor nogal wat medicatie kan verloren gaan. Handig is om een apart babymaskertje te kiezen. Die bestaan voor een leeftijd tussen 0 en 1 jaar, en tussen 1 en 3 jaar. Dit maskertje sluit mooier aan rond het neusje en de mond, en is voorzien van een koppelstuk, waardoor je kindje al liggend of halfzittend aerosoltherapie kan krijgen. Zo kan je de meest comfortabele houding uitzoeken voor je kindje en voor jezelf.
 • Na het vernevelen van de medicatie, koppel je best eerst het reservoir af van het aerosoltoestel. Laat het toestel nog even perslucht door het buisje blazen. Eventueel vocht komt hierdoor vrij. Trek het buisje pas uit het toestel als het afgekoeld is. Zo vermijd je dat het buisje beschadigd raakt.
 • Was en droog na elk gebruik het masker en het reservoir goed af. Afhankelijk van de soort medicatie, is het misschien zelfs raadzaam om het te ontsmetten of steriliseren.
 

Te droge lucht in de kamer kan je voorkomen met een luchtbevochtiger. Water laten vernevelen is goed als je baby last heeft van geïrriteerde slijmvliezen, een verstopte neus, prikkelhoest of kinkhoest. Je kan een luchtbevochtiger ook proactief gebruiken om het risico op een verkoudheid of een aandoening van de luchtwegen te verminderen. Gebruik geen etherische olie bij kinderen onder de 1 jaar. Vapopads gebruik je best pas vanaf 36 maand.

zorg snel ontleend

Naast een antirefluxbed kan je in onze uitleendienst als jonge ouder nog heel wat andere hulpmiddelen ontlenen die je maar tijdelijk nodig hebt: een babyweegschaal, elektrisch afkolftoestel, aerosol, plaswekker, kinderkrukken, kinderrolstoel en zelfs een hometrainer om terug fit te worden na je bevalling.

 • Als CM-lid geniet je hierbij van een voordeeltarief. Zo kan je een babyweegschaal en afkolftoestel huren voor onbeperkte tijd waarvan drie maanden gratis.
 • Om hygiënische redenen moet je het bij een afkolftoestel, aerosol of plaswekker de bijhorende contactonderdelen (kolfsetje, maskertje, sensorbroekjes) aankopen. Informeer naar de voorwaarden in je Goed thuiszorgwinkel en/of je CM-kantoor.

zorg bij koorts

Om te weten of je kind koortsig is kan je een voorhoofdthermometer gebruiken. Net als een oorthermometer werkt die volgens het principe van infrarode warmtestraling. Sommige modellen kan je ook gebruiken om de kamertemperatuur en de temperatuur van babymelk of badwater te meten. Voordeel is dat je ook de koorts van je kind kan meten terwijl het slaapt. Een nadeel is dat je de oppervlaktetemperatuur meet, en niet heel gedetailleerd de exacte meting. Een voorhoofdthermometer kan ook gevoelig zijn aan temperatuurschommelingen in de omgeving.

Als je de exacte temperatuur wil weten, kies je best voor een gewone digitale koortsthermometer. Hou er rekening mee dat de lichaamstemperatuur niet over ons volledige lichaam gelijk is.Het resultaat van een rectale meting kan hoger zijn dan een meting op het voorhoofd, zelfs al doe je die op hetzelfde moment. Als je wil weten of de koorts stijgt of daalt, meet je de temperatuur het best steeds op dezelfde plaats. Als je kindje koorts heeft, kan je die koorts afremmen met door de dokter voorgeschreven medicijnen. Al kan je naast die medicijnen ook op andere manieren proberen om de koorts te doen dalen:

 • Kleed je kindje uit en laat het slapen zonder dekentjes of (te) warme slaapzak.
 • Laat je kindje voldoende drinken.
 • Verfris je kindje met een washandje of een lauw badje.

zorg bij het tandenpoetsen

Om de allereerste tandjes van je babygoed te kunnen poetsen, kan je een vingertandenborstel op een van je vingers plaatsen. De silicone haartjes en uitsteekseltjes van deze tandenborstel voelen voor je kind aangenaam aan. Door te poetsen als je kind last heeft van nieuw uitkomende tandjes, verzacht je ook de pijn aan het tandvlees. Gebruik geen te zoete tandpasta met fruitsmaak: kinderen hebben immers de neiging om die tandpasta sneller in te slikken. Gebruik een voor baby’s geschikte tandpasta, bijvoorbeeld met muntsmaak.

zorg bij het slapen

baby slaapt

Als je baby niet wil slapen, kan dat heel vervelend zijn. Je baby heeft immers zijn rust nodig, en jij als ouder ook. Soms volstaan eenvoudige hulpmiddelen of trucjes om je baby rustig te laten slapen, soms zal het je ook wat meer moeite kosten.

 • Gebruik een slaapzak: je kindje komt niet bloot te liggen en geniet van een geborgen gevoel.
 • Valt je baby op je arm in slaap, en wordt het steeds wakker wordt als je hem of haar neerlegt in bed? Dat is een teken dat je kind extra geborgenheid nodig heeft. Zolang je kindje zich niet draait van rug naar buik, kan je het laten slapen op een dubbelgeplooid borstvoedingskussen met een speciale ronde hoes rond. Deze hoes is belangrijk en zorgt ervoor dat je kind niet tussen het kussen kan wegzakken.
 • Beperk omgevingsprikkels: stop het bed niet vol met knuffels. Heel jonge baby’s hebben daar geen behoefte aan. Zelfs één knuffel kan er al een te veel zijn.
 • Probeer om dagelijks hetzelfde slaapritueel consequent toe te passen.
 • De temperatuur in de slaapkamer mag niet te hoog zijn: maximum 18 graden is meer dan genoeg. Lucht de babykamer regelmatig.
 • Wanneer je baby al wat ouder is, kan je hem laten slapen met een kersenpitkussen. Er bestaan speciale modellen voor baby’s en jonge kinderen. Het kersenpitkussen zit in een dierenknuffel. Je kan het kersenpitkussen opwarmen in de microgolf en eens het warm is, kan je het in het pluchen diertje stoppen. Zo slaapt je kind met een warme en gezellige knuffel. Je kan dit kussen ook gebruiken om het bedje voor te verwarmen bij het slapengaan. Ook bij buikkrampjes kan een kersenpitkussen heilzaam werken.
 • Gebruik een matras of matrasovertrekdie lucht doorlaat. Hierdoor kan je kindje steeds ademen, zelfs als het veel zou woelen in bed en van ruglig naar buiklig draait.

zorg bij reflux

Als je kleine spruit last heeft van reflux, kan je als jonge ouder ongetwijfeld menig oorlogsverhaal vertellen over slapeloze nachten.

 • Als je kindje last heeft van reflux, doe je er goed aan om het na elke voeding een halfuurtje recht op te houden. Overdag kan je je kind af en toe rechtop dragen in een draagdoek.

 • Preventief kan het geen kwaad om het bedje aan de hoofdzijde licht te verhogen door bedblokken onder de pootjes te plaatsen.
 • Heeft je kind erg veel last van reflux, dan zijn bedblokken waarschijnlijk niet afdoend. Dan kan je een antirefluxbedje ontlenen bij onze uitleendienst. Het bedje plaats je op een statief, variërend van 15 tot 40 graden helling. Uit een door het UZ VUB uitgevoerd onderzoek bleek dat een dergelijke slaaphelling en –houding, in combinatie met voedingsaanpassing, heel doeltreffend is om een kind ongestoord te laten doorslapen. Neem zeker contact met ons op indien je meer informatie wil over dit bedje.

extra zorg als het nodig is

Als ouder wens je het beste voor je kind en hoop je dat het zonder zorgen mag opgroeien. Je weet dat kleine en grote kwaaltjes daarbij horen. Een bezoekje aan de dokter, een pleister, veel geduld en een dikke knuffel volstaan hier meestal. Soms beslist het lot anders en sta je voor heel andere uitdagingen. De zorg voor je kind verloopt niet zoals je had verwacht. Er komt heel veel op je af en je beseft dat jullie samen veel grenzen zullen moeten verleggen. Voor je kind is alleen het beste goed genoeg en samen met je familie, vrienden en zorgverleners ga je op weg. Ook onze specialisten woonaanpassing, orthesisten, bandagisten en mobiliteitsverstrekkers staan je graag bij. Je kan bij Goed thuiszorgwinkel terecht voor algemene informatie en advies. We helpen jou en je kind graag bij de keuze van de meest geschikte verzorgingsmaterialen en hulpmiddelen.