Het is nu al een hele tijd dat het coronavirus ons leven mee beheerst. Vragen, onduidelijkheden, onzekerheden, hoe leren omgaan met deze veranderingen … we worden er elke dag mee geconfronteerd. Hoe alles ook evolueert, belangrijk blijft om elke dag meermaals je handen te wassen. Dit is sowieso een goede manier om virussen en ziektekiemen uit je lichaam te houden.

corona

je bezoek aan Goed thuiszorgwinkel tijdens het coronavirus

Als Goed thuiszorgwinkel staan wij graag voor je klaar en proberen wij je de beste zorg te verlenen. Om maximale bescherming voor risicodoelgroepen alsook voor je team te garanderen, vragen wij je om onderstaande richtlijnen in acht te nemen.

Per regio blijven een aantal Goed thuiszorgwinkels open voor wie DRINGENDE hulpmiddelen nodig heeft. Ontdek hier welke winkels.

Heb je één van onderstaande klachten?

ja, ik heb één van deze syptomen.

Ga dan niet naar een thuiszorgwinkel.

 • Heb je dringend een product nodig? Bestel dit dan online of via 03 205 69 29 en laat het thuis leveren. 

nee, ik heb geen van deze syptomen.

Je bent welkom in onze thuiszorgwinkels, maar volg onderstaande richtlijnen:

 • hou minstens 1,5m afstand van elkaar
 • lukt dat niet? wacht buiten even je beurt af
 • betaal maximaal met bancontact
 • bewaar een goed hand- en nieshygiëne
 • beperk je tijd in de thuiszorgwinkel

Opgelet! Vanaf 11 juli is het verplicht om bij je bezoek aan onze thuiszorgwinkels een mondmasker te dragen.

wat zijn de symptomen van het coronavirus (COVID-19)?

De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.

tips om je te beschermen tegen het coronavirus

 • Was regelmatig je handen met alcoholische handontsmetting of water en zeep. Zeker vooraleer je eet, en nadat je naar het toilet bent geweest of in contact kwam met dieren.
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Vermijd om handen en kussen te geven.
 • Gebruik wegwerpzakdoekjes als je moet niezen of hoesten. Gooi deze weg in een vuilbak met deksel. Was na gebruik ook telkens je handen.
 • Vermijd zoveel mogelijk contact met zieke personen of ruimtes waar zieke personen aanwezig zijn, zoals een wachtzaal.
 • Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen.

wat te doen als je toch ziek bent

 • Blijf thuis als je ziek bent en ga zeker niet werken.
 • Heb je koorts en last van een moeilijke ademhaling? Contacteer dan zo snel mogelijk een arts.
 • Ga niet in de wachtzaal van je huisarts zitten als je ziektesymptomen vertoont. Beter is om de arts telefonisch te contacteren of via de dienst spoedgevallen te gaan.

je handen wassen met alcoholgel

 • Je kan je handen ook wassen met een antibacteriële gel als er geen water en zeep in de buurt is. In zo'n gel zit ethanol en/of propanol, stoffen die bacteriën en virussen doden. Voor een efficiënte werking moet een gel minstens 70% ethanol bevatten. Tenzij er ook nog propanol in zit, dan volstaat een kleinere dosis ethanol.
 • Let op: teveel bacteriën doden kan een schadelijk effect hebben op je huid. Zo'n gel doodt namelijk ook alle goede bacteriën die op je huid leven. Als je daar te veel mee knoeit, verstoor je het natuurlijk evenwicht. Vergelijk het met antibiotica: de reden waarom je daar diarree kan door krijgen is omdat ze ook de goede bacteriën in je darm doden.

een mondmasker als extra bescherming?

 Intussen hebben ook mondmaskers hun intrede gedaan in het straatbeeld en het dagelijks leven. Op het openbaar vervoer, in winkels, in alle ruimtes waar je geen anderhalve tot twee meter afstand kan houden van anderen …

mondmaskers voor dagelijks gebruik

Een stoffen of eventueel chirurgisch mondmasker beschermt je niet tegen het coronavirus. Toch is het belangrijk dat je er een draagt. Het verkleint immers aanzienlijk de kans dat je het virus doorgeeft aan iemand anders. Op die manier zorg je ervoor dat het virus sneller uitdooft in onze maatschappij. En zo kunnen we sneller terug genieten van onze familie, vrienden, de buitenlucht en zoveel andere zaken die nu even niet kunnen.

 • Vermijd om het deel van het mondmasker dat je gezicht bedekt aan te raken. Neem het enkel vast aan je knoopstrookjes of aan de stroken die je achter je oor doet.
 • Was steeds je handen voor je het masker opzet, en was je handen ook als je het hebt afgenomen. Zo vermijd je dat er bacteriën via je handen aan het masker komen en omgekeerd.
 • Was je stoffen mondmasker elke avond op zestig graden en strijk het met een stroomstrijkijzer. Zo kan je elke dag een volledig hygiënisch masker gebruiken. Een chirurgisch masker kan je maximaal 8 uur dragen en kan je niet wassen.
 • Zorg dat je meerdere mondmaskers in huis hebt. Dat is gemakkelijker om af te wisselen. Als je eens geen tijd hebt om je masker te wassen, heb je toch een proper reserve-exemplaar klaarliggen.

medische mondmaskers

In de zorgsector worden wel mondmaskers gebruikt om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Dat is ook zo in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van patiënten wordt onderzocht. Dit zijn ademhalingsmaskers met filter van het FFP2 of FPP3 type. Deze maskers zijn enkel voor de medische sector bestemd en dus niet voor particulier gebruik.

kan ik besmet raken via voedsel?

Voedsel is nog niet geïdentificeerd als een bron of manier waarop het coronavirus wordt overgedragen. De kans dat je via voedsel besmet raakt is op basis van de huidige kennis zeer onwaarschijnlijk.