Je helemaal voorbereiden op de operatie lukt natuurlijk niet: het is en blijft een nieuwe ervaring. Maar de volgende vijf tips zetten je alvast goed op weg. Handige weetjes en kleine aanpassingen maken soms een wereld van verschil.

borstkanker

1. scheer je oksels niet

Kleine wondjes kunnen soms een infectie veroorzaken en die wil je net voor je operatie niet oplopen. Daarom vragen de artsen om zelf je oksels niet te scheren. De verpleegkundige van het ziekenhuis zal dat de ochtend van de operatie voor jou doen.
 

2. doe wat je nog wil doen

Een bad met massa’s schuim nemen, de laatste keer naar de sauna gaan met je partner, een fotosessie boeken met je lichaam zoals het nu is … Geen idee is te gek. Stel jezelf de vraag ‘Wat wil ik echt nog doen?’ en ga ervoor! Je houdt er warme herinneringen aan over en die sterken je tijdens het hele proces.
 

3. neem een schriftje mee en noteer

Er komt zoveel op je af dat je soms je gedachten niet meer geordend krijgt. Op de meest gekke momenten steekt een vraag de kop op. Wel, noteer ze in een schriftje dat je bij elke behandeling of afspraak meeneemt. Bovendien kan je er ook je emoties in kwijt. Schrijven maar!

4. neem al je favorietjes mee

Een set handdoeken met de geur van je eigen wasverzachter, je favoriete zeep, je voedende dagcrème en wie weet een vleugje van je beste parfum. Vul je toilettas met alle spullen waar je blij van wordt zodat je je na de operatie meteen kan omhullen met fijne dingen.

5. ga vooraf al eens langs bij een bandagist

Maak een afspraak bij de bandagist van een Goed thuiszorgwinkel in je buurt. Gun jezelf al het comfort dat je nodig hebt en schaf je al een postoperatieve beha aan. Die zijn gemaakt uit een zachte stof en zonder beugels. Zo ben je zeker dat je iets passends hebt om aan te trekken na de ingreep.

Onze bandagisten staan voor je klaar: geen vraag is te veel voor ons. Maak een afspraak voor een discreet en open advies over borstkanker.

Tina schuin links