Zelfs als lezen echt niet meer lukt, kan je toch nog genieten van een boek of tijdschrift. Met een voorleesapparaat of Daisyspeler kan je immers eender welke geschreven tekst automatisch laten voorlezen.

voorleesapparaat

Met een voorleesapparaat kan je met een druk op een knop geschreven teksten horen. Het apparaat heeft een uitklapbare arm met een camera in. Daaronder kan je een boek, krant of tijdschrift leggen. Je drukt op de scanknop, en de camera maakt een foto van de tekst. Na enkele seconden wordt de tekst automatisch voorgelezen. De bedieningsknoppen hebben een eenvoudige vorm en heldere kleur, toegespitst op de noden van wie slecht ziet. Ook voor wie last heeft van dyslexie is een voorleesapparaat een handige manier om geschreven informatie mee te krijgen.

Daisyspeler

daisyspeler voorleesapparaat plextalkEen heel special voorleesapparaat is de Daisyspeler. Daisy is een Engelse afkorting en staat voor Digital Accessible Information SYstem. Deze internationale standaard voor digitale audioboeken is van origine Zwitsers, en is ontwikkeld om slechtzienden en blinden in staat te stellen om toch nog boeken te kunnen lezen. Het systeem wordt ook veel gebruikt door mensen met een hersenaandoening of een motorische beperking. Het verschil met een gewoon luisterboek zit in de gebruiksvriendelijkheid.

  • Met een Daisyspeler kan je zoeken naar bepaalde passages in de tekst, en eenvoudig bladeren tussen de verschillende hoofdstukken of paragrafen.

  • Je kan de teksten vertraagd of versneld weergeven.
  • Als je de Daisyspeler stopzet, gaat hij de volgende keer automatisch verder op het punt in de tekst waar je was geëindigd. Er zijn ruim vijfenzestigduizend titels beschikbaar in de Daisybibliotheek, en er komen jaarlijks ruim 1500 nieuwe titels bij.
  • De meest moderne Daisytoestellen kan je ook op internet aansluiten. Ze kunnen ook eigen teksten of tekstbestanden die niet in de originele bibliotheek voorlezen.