Tijdens het borstvoeden krijg je een heel innige band met je kind. Toch is niet altijd mogelijk om je kind direct aan je borst te voeden. Omdat je kind niet aan je borst kan drinken, of omdat je al terug aan het werk bent na je bevalling. Als je toch graag je kindje moedermelk wil geven, kan je moedermelk afkolven.

Baby en melk

Een borstkolf helpt om je melkproductie op te starten, op te bouwen en/of in stand te houden. Een elektrische borstkolf zorgt voor een ritmische zuigkracht en voelt eigenlijk aan als een zuigende baby.

Het is normaal dat je in de eerste dagen na de geboorte van je kind maar enkele druppels kan kolven. In deze fase dient het afkolven vooral om de borst te stimuleren, zodat die de impuls voor het aanmaken van melk krijgt.  

Eens de borstvoeding goed is opgestart, kan je overschakelen op een mobiele borstkolf. Die is compacter en kan je gemakkelijk meenemen als je moet kolven als je niet thuis bent. Bij onze uitleendienst kan je als cm-lid een eenfasige of tweefasige borstkolf ontlenen aan een voordelig tarief. 

tips bij het afkolven

Soms stroomt de melk bij het afkolven niet meteen. Dit kan gebeuren door onzekerheid of pijn. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk went aan het afkolven. Hoe meer je je op je gemak voelt, hoe gemakkelijker de melk zal stromen. Een paar tips:

  • Maak het je steeds gemakkelijk en ontspan je. Afkolven mag op geen enkel moment pijnlijk zijn.
  • Denk aan je baby of bekijk er een foto van.
  • Kolf af in de buurt van je baby.
  • Luister naar rustgevende muziek.
  • Masseer je borsten kort telkens voor je afkolft.
  • Leg eventueel warme kompressen op je borst voor je afkolft.
  • Verwarm je borstschelp vooraleer je ze aanbrengt.
  • Als je kolft om je productie te stimuleren, is het efficiënter om vaker te kolven dan de duur van elke afkolfbeurt te verlengen.

wanneer welke borstkolf gebruiken

Welke borstkolf je best gebruikt hangt af van de borstvoedingsfase waarin je je bevindt, en van het aantal keren per dag dat je moet kolven.

situatieonze tip
De borstvoeding verloopt vlot en je moet niet
dagelijks afkolven.
Huur een eenfasige borstkolf en koop
een enkel afkolfsetje.
De borstvoeding verloopt vlot en je moet slechts een
keer per dag afkolven.
Huur een eenfasige borstkolf en koop
een enkel afkolfsetje.
Je melkproductie is goed op gang gekomen, en je moet
en of meerdere keren per dag afkolven.
Huur een eenfasige borstkolf en koop
een dubbele afkolfset.
Je melkproductie is nog niet goed op gang gekomen
en je baby kan nog niet goed drinken aan je borst.
Huur een tweefasige borstkolf en koop
een dubbele afkolfset.
Je hebt pijnlijke tepels of een borstontsteking.Huur een tweefasige borstkolf en koop
een enkele afkolfset.
 

       Eénfasige borstkolf 

      Tweefasige borstkolf
Tweefasige borstkolf

wat als je kindje niet uit de fles wil drinken

Het kan gebeuren dat je kindje niet meteen uit een fles wil drinken, bv. omdat hij jouw borst gewend is. Ook kan het gebeuren dat je kind van jou geen flesje accepteert, maar wel van iemand anders.

Oefen daarom steeds met vers afgekolfde melk. Moedermelk uit de koelkast of ontdooide moedermelk kan anders smaken dan de smaak die je kind gewend was.

Sommige baby’s accepteren geen flesje als ze in borstvoedingshouding liggen. Soms gaat het beter als je kind op schoot zit met zijn gezicht van je af. Je baby een flesje geven terwijl hij in een wipstoel zit, werkt soms ook bevorderlijk voor zijn eetlust.

Je kan ook eerst de mond van je baby aanraken met de speen. De kans is groot dat hij zijn mondje dan wijd open doet en hij de speen ver in de mond krijgt, net zoals hij dat met je borst gewend was.

Lees ook deze brochure van Ardo vol handige informatie en wetenswaardigheden over borstvoeding.