Met een actieve rolstoel neem je voor een groot deel je mobiele vrijheid in eigen handen. Belangrijk bij de keuze van een actieve rolstoel is dat je vooraf weet wat je er kan en wil mee doen. Groot, klein, compact, opvouwbaar, uitbreidbaar … laat je verrassen door ons gevarieerd aanbod. En door heel wat aanvullende en nuttige hulpmiddelen.

actieve rolstoel

weg met hindernissen

Niveauverschillen zijn vaak ware obstakels als je in een rolstoel zit. Een drempel of oneffenheid in de vloer kan je mobiliteit bemoeilijken. Met een vaste of wegneembare oprijplaat of dorpelovergang kan je de hindernis wegwerken zodat je toch verder kan rijden.

Er bestaan ook lichte oprijplaten uit koolstofvezels die je gemakkelijk kan meenemen in een tas achteraan je rolstoel.

kostbare items altijd dichtbij

  • In een handige rolstoeltas kan je zaken als je portefeuille en gsm opbergen, en je kan er gemakkelijk bij als je ze nodig hebt. Gedaan met friemelen in de broekzak dus.
  • Extra voordeel: je kan de tas heel gemakkelijk vastklikken aan je rolstoel, en zelfs aan je rollator.

zitten met aangepaste kleding

Gewone kleren dragen is niet altijd eenvoudig als je een beperking hebt.

Draag daarom een aangepaste zitbroek met een zittende pasvorm. Die zijn hoger in de rug en hebben een elastische boord en langere broekspijpen.

Zowel voor vrouwen als mannen bestaat een aangepast, modieus en comfortabel aanbod.

soepel en comfortabel rijden

  • Wist je dat er wielen bestaan waarin spaken zijn vervangen door een absorberende vering uit koolstofcomposiet?
  • Die carbonveren bewegen flexibel terwijl je rijdt: hierdoor verplaats je je veel soepeler en comfortabeler.
  • Je kan ook veel gemakkelijker hindernissen zoals stoepranden en drempels zelfstandig nemen.

draag zorg voor je handen

Als actieve rolstoelgebruiker is bescherming voor je handen geen overbodige luxe. Voorkom geschaafde of rauwe handen door rolstoelhandschoenen met gelkussens te dragen.

Kies voor een model dat bovenaan uit ademend materiaal bestaat, zodat je hand niet overmatig zweet als het warm is.

Goed voor extra bescherming en een betere grip.

geef doorzitwonden geen kans

  • Van zithouding veranderen om doorzitwonden te vermijden is niet altijd even gemakkelijk. Leg dus zeker een antidecubituskussenin je rolstoel. Sommige kussens kan je specifiek laten aanpassen naar je lichaam. Zorg steeds voor een goede houding. Dan blijft de druk op je zitvlak goed gespreid en zak je niet zo snel onderuit in je rolstoel.
  • Als je lang stil zit, kies je best voor een kussen met lucht of een gelmaterie. Het meest revolutionair is een kussen dat in vier luchtcompartimenten is verdeeld. Die passen zich aan je zithouding en lichaamsvorm aan. Het kussen beweegt met je mee, en biedt steeds de nodige stabiliteit. Je kan de hoeveelheid lucht in het kussen verminderen of vermeerderen terwijl je erop zit. Zo is je huid altijd maximaal beschermd en zit je altijd goed gepositioneerd

van rolstoel naar handbike

  • Bij een handbike beweeg je de pedalen voort met je armen. Zo’n handbike kan je soms zonder hulpstukken eenvoudig aan je rolstoel bevestigen.
  • Je koppelt een voorwiel met een aandrijfmechanisme vooraan je rolstoel vast.
  • Voordeel: je geniet van een grotere mobiele vrijheid, kan grotere afstanden afleggen en haalt een grotere snelheid dan met een gewone rolstoel. Zo kan je zelfs deelnemen aan fietstochten.

Onze mobiliteitsverstrekkers helpen je graag verder met hun expertise. Maak een afspraak in een van onze vestigingen of rolstoelexpertisecentra.

Tina