Van diagnose tot genezing, je hebt voortdurend nieuwe vragen over je lichaam en de behandelingen. We pikken er enkele uit en delen de professionele antwoorden met jou.

Borstkanker

1. Wat als borstkanker in de familie zit?

Maakte borstkanker in je familie al meerdere familieleden tot lotgenoten? Dan bestaat de kans dat het om een erfelijke vorm van borstkanker gaat. Dat betekent dat er een afwijking zit in het genetisch materiaal dat van ouder naar kind wordt doorgegeven. Zowel moeders als vaders kunnen dat afwijkende gen dragen en doorgeven. Enkel een genetisch onderzoek kan je uitsluitsel geven over jouw risico als je mama borstkanker heeft of het risico voor je eigen dochter(s).

2. Wat als ik niet meer weet wat nu wel en niet terugbetaald wordt?

Je hebt wel wat anders aan je hoofd dan je zorgen te maken over geldkwesties. De borstverpleegkundige en de bandagisten van Goed thuiszorgwinkel weten perfect hoe het financiële plaatje eruit ziet, dus steek je licht bij hen eens op. Wat betreft je prothese kunnen we je alvast gerust stellen: met een voorschrift van de arts is die 100% terugbetaald. De voorlopige mag je één jaar dragen, de definitieve mag je vervangen na twee jaar.

3. Wat als ik bang ben om het aan mijn baas te vertellen?

Op je werk vertellen dat je langdurig ziek bent en dus afwezig zal zijn, is niet gemakkelijk. Strikt wettelijk gezien, ben je niet verplicht om aan je werkgever te vertellen dat je borstkanker hebt. Je moet je wel afwezig melden en een attest indienen, maar medische info is persoonlijk en valt onder de privacywet.

We raden je echter aan om toch eerlijk te zijn over je diagnose omdat je zeker het komende jaar begrip en flexibiliteit van werkgeverskant zal nodig hebben.

Ook voor je andere vragen staat Goed thuiszorgwinkel paraat. Maak een afspraak met onze bandagisten en laat je bijstaan met raad en daad.

Tina schuin links